29.3.2020

Medeltid och skärgård möts på September Open

abl_webb

Tusentals besökare styr kosan mot Dalsbruk när September Open ordnas den 8 september. Tornerspelen är den givna publikmagneten, men det finns mer att uppleva i form av bland annat medeltidsmarknaden, skördemarknaden och September Expo. I år går det också att uppleva bruksbyn genom helikopterflygningar, seglatser och rundturer i båt och buss.

På slagfältet styr Rohan Tallits riddare mot varandra med lansarna höjda. Det medeltidsspecialiserade stallet framför ett 50 minuter långt nummer som innehåller äkta tävling och en hel del dramatiska inslag. För den historieintresserade ger skådespelet en verklighetstrogen bild av hur ett tornerspel tedde sig under Johan III:s tid: rustningarna, vapnen och annan rekvisita är där, men i lika hög grad även dofterna, ljuden och stämningen.

– Det är som att bli kastad 400 år tillbaka i tiden, säger September Opens koordinator, Kimitoöns turismchef Benjamin Donner.

I medeltidsprogrammet ingår 1600-tals skjutuppvisningar med musköter och tidsenliga dräkter. Gycklare och musikanter rör sig på marknaden. Yngre besökare får pröva på bågskytte och fäktning med mjuksvärd. Enligt Donner håller evenemanget besökarna sysselsatta hela dagen.

På Stallsplan ordnas September Expo, där lokala företag visar upp sina produkter och tjänster. Kommunen och företagen har storsatsat på barnprogrammet med minitivoli, käpphästworkshop, ponnyridning med mera. Det blir också allsång tillsammans med Dalsbruks Dragspelsklubb. På torget är det torgdag med auktion.

En helikopter gör publikflygningar från D-Marins gård, taxibåten Alva kör guidade turer och jakten Eugenia gör seglatser. Uppe till lands körs guidade rundturer i Jani Launokorpis veteranbuss.

September Open brukar ha cirka 5 000 besökare. Över 80 försäljare deltar i marknaderna. Några av de lokala restaurangerna ordnar efterprogram in på småtimmarna. Evenemanget ordnas lördag 8.9 kl. 10-18.

Läs även Annonsbladets SEPTEMBER OPEN EVENEMANGTIDNING

Evenemangets hemsida: www.septemberopen.fi

Share this in: