Färgstark barnteaterpremiär i Dalsbruk

Snövit & Drottning ond styvmor
Bruksteaterns barn- och ungdomsgrupp

Bruksteaterns barn- och ungdomsgrupp firar sitt 20-årsjubileum med samma pjäs, Snövit, som teatern uppförde år 2003. Den här gången i Astrid Lindgrens version av den världskända klassikern. De aderton, som medverkar i år, bjöd på en helkväll av spänning, ruskigheter och komik som nog gick hem hos både stora och små i publiken. Det blev gott om applådpauser mellan replikerna.

De stora rollerna är besatta av två skådisar. Som Snövit turas Lina Malm och Livia Rehn om på estraden. Bägge lever sig bra in i rollen som den godhjärtade prinsessan, plågad och hotad till livet av den helonda drottningen Wilhelmina Ek. Prinsen, som blir störtförälskad i Snövit, tolkas stiligt av Alvin Joki och Isac Johansson. Flera andra i ensemblen gör däremot mer än en roll utan att det alls stör helheten.

Allra roligast blir det i andra akten då Snövit, som irrar ensam och hungrig i skogen, hittar de sju dvärgarnas stuga. Dvärgarna (Erin Lauren, Siiri Jussila, Lina Bruun, Tekla Grönroos, Ida Malm, Arielle Aho, Nomi Bergman) överträffar sig själva när de slänger käft och spelar upp med hela energin hos unga medverkande. Deras kroppsspråk, mimik och sång sätter färg på hela föreställningen. Man ser att de själva har riktigt roligt.

För regin svarar som under alla år Ulla Väärä och Hans Ginlund, som också står för scenografin och ljussättningen. Emmi Väärä ackompanjerar sångerna på piano. Ett stort beröm får nog Pia Nyman, som också i år har skapat väldigt lyckade kostymer, både för kungligheterna, hovfolket och alldeles särskilt för de sju dvärgarna och djuren i skogen!

EFTER FREDAGENS premiär gavs en speciell jubileumsföreställning på lördagseftermiddagen med alla tidigare medverkande som inbjudna gäster. Före teaterföreställningen kunde gästerna bekanta sig med en utställning av prylar, foton och recensioner från de gångna åren, dra på mun åt Hans Ginlunds skämtsamma tal, där han mindes händelser från tidigare, och minnas hur det var då de själva medverkade innan man skålade i Pommac och avnjöt framdukade godbitar.

Den här veckan finns två chanser att se Snövit, på tisdagen och sista möjligheten: på torsdagen.

TEXT & FOTO: Ingrid Sandman

Bruks barnteater Snövit
Snövit & sju dvärgarna.
Snövit & helonda Drottningen
Snövit & helonda Drottningen.
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram