21.10.2019

Festival Norpas under veckoslutet

Vurro_artikel

Den internationella Festival Norpas arrangeras i Dalsbruk under veckoslutet 2-4 augusti. Festivalen är den åttonde i ordningen. Dragsplåstret är det sydamerikanska enmansbandet Vurro. Artisten håller sig anonym men trakterar sex olika instrument på en gång och är utstyrd med en hornbeprydd koskalle på huvudet. Eftersom händerna är upptagna med de övriga instrumenten använder han den märkvärdiga huvudbonadens horn som trumpinnar! Hans hemvideo Vurro’s Boogie blev en jättehit på Facebook, där den på ett par dagar sågs av över 10 miljoner människor.

En annan utländsk konstnär är Manu Louis, som deltog i Norpas i fjol. Han är en belgisk musiker och kompositör. I år sätter han i Dalsbruk samman en orkester med yrkesmusiker och deltagarn i en orkesterworkshop. Som avslutning på söndagen hör vi Plastic Fanfare. I kursen kan delta också de som aldrig har hanterat ett instrument men gillar musik. Anmäla sig kan man på festivalens hemsida. Övningarna arrangeras börjande från torsdagskvällen; de avslutas på lördagen.

För klassiskt inslag svarar Piirpauke under ledning av saxofonisten Sakari Kukko.  Piirpauke var den  finska föregångaren då det gäller världsmusik. Piirpauke fyller 45 år. Nästan alla som lyssnade till musik på 60-talet blev förtjust och nu har vi chansen att lyssna till Piirpauke live! Hela festivalprogrammet finns på www.festivalnorpas.fi (ABL/IS)

Share this in: