Ukraina har inte behov donerade saker och kläder

IMG_1367_artikel

Monica Hellberg och Leena Fabiansson hjälper till med bössinsamlingen. Folk har deltagit i samlingen väldigt bra och vi tackar alla redan vi det här laget, säger Hellberg.

Röda Korset samlar nu in pengar med en bössinsamling. Susanne Piekkala från Kimitoavdelningen säger att penningdonationer är det bästa sättet att hjälpa för med dem kan man anskaffa just det som behövs. Bössinsamlingen pågår till månadens slut. Enligt henne märker man att läget i Ukraina berör alla. Människorna deltar gärna och vill hjälpa. I Kimito märks insamlingen bäst under veckosluten.

Åbolandskretsens verksamhetsledare Annalena Sjöblom säger att materiell hjälp inte för ögonblicket når ukrainarna.

– Grannländerna tar emot flyktingar och saker behövs inte.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202209

Människor på flykt undan kriget får inte ta saker med sig. Enligt Röda Korset ställer enskilda donationer tyvärr bara till oreda. Enligt Sjöblom kan man lätt köpa alla behövliga förnödenheter i Polen så det finns inte behov av materiella donationer. Det bästa är att donera pengar, antingen till Röda Korset eller andra hjälporganisationer. Mat och kläder finns färdigt paketerade i Polen och de levereras genast till Ukraina eller dess gräns då Ukraina ber om det.

Nu lönar det sig att ta det lugnt med insamlingar av saker. Tyvärr blir det mesta av sakerna olevererade och det finns inte lagerutrymmen. Tyvärr blir leveranserna i värsta fall bokstavligen kvar på vägen.

Finlands Röda Kors har kläder för 200 000 människor i lager i Tammerfors. De kan snabbt levereras om så behövs. Via RK kan man också anmäla sig som frivillig då hjälp behövs när flyktingar anländer till Finland.

Text & bild: Jerker Jokiniemi, Översätning: Ingrid Sandman