Tips för sortering och ett mera hållbart första maj-firande!

ballonger_artikel

Valborg kommer trots undantagstillståndet. I år sluter man sig inte samman och firar i stora sällskap och det lönar sig inte att släpa picknickkorgen till parken.

Det går dock att fira valborg på den egna gården, på balkongen eller till exempel på golvet i vardagsrummet. När man stannar hemma och inte beger sig ut bland folk lyckas ett mera hållbart valborgsfirande bättre. Sorteringen går också lättare när sopkärlen finns bakom knuten i det egna köket.

Så här gör du ett mera hållbart val:

Kärl: Duka upp mera hållbart på valborg genom att välja äkta porslin från kärlskåpet för första maj-picknicken. Eftersom picknickkorgen inte behöver bäras längre än till den egna gården finns det ingen orsak att använda engångskärl. Onödigt avfall uppkommer inte när man låter bli att köpa engångskärl.

Ballonger och första maj-krimskrams: När man har tid lönar det sig att använda en stund för att gräva så djupt som möjligt i hemmets gömmor. Ofta hittar man impulsinköpta serpentiner, ballonger och dekorationer av misstag när man söker efter något annat. Nu är det dags att söka på allvar och använda de gamla innan man skaffar nya.

Tygservetter: Fick första maj-bordsduken en fläck som inte går bort i tvätten? Den händige klipper bordsduken i bitar och syr hållbara servetter av den till första maj-dukningen. När servetterna inte längre duger till middagar kan de användas som hållbart hushållspapper. Och när de inte längre duger som hushållspapper kan de användas som biltvättningstrasor tills de är slutanvända. Om man inte själv har tillräckligt med talang kan man stöda små företag. Många säljer hållbara produkter på nätet eller i stenfotsbutiker.

Första maj-delikatesser: Uppskatta noggrant de mängder du bjuder på så det inte uppstår något svinn. I år behöver du inte dela första maj-delikatesserna med bekanta som sitter på filten bredvid, så satsa på kvalitet framom kvantitet. Om du gjorde för mycket, lägg det i kylskåpet eller frys ner det och njut av det senare!

Första maj-dekorationer: Kombinera bildkonstkunskaperna med handarbete! Anlita skol- och dagisbarnen där hemma att virka hållbara serpentiner. För att fira första maj kan man pyssla dekorationer av papper, käppar, snöre eller till exempel wc-pappershylsor. Av gamla färggranna textilier kan man med maskin sy glada vimplar som kan hängas i träden på gården. Endast fantasin sätter gränser!

 

Så här sorterar du avfallet som uppkommer under valborg:

Kärl: Använd riktiga kärl! Ifall lättjan slår till hör våta och smutsiga engångskärl hemma i kärlet för brännbart avfall oavsett om de är av kartong eller plast.

Grill och grillkol: Första maj är rätt tidpunkt att tända i grillen! Om den gamla grillen inte längre blir varm eller den har fått hål, sorteras kol- och gasgrillen som metall, elgrillen som en elapparat. De tas avgiftsfritt emot vid LSJH:s sorteringsstationer. Kyl grillkolen ordentligt innan du sorterar dem som brännbart avfall.

Folieballonger: Folieballongerna hör inte hemma i metallinsamlingskärlet, eftersom de har en plastyta, även om de verkar metalliska. För folieballongerna till avfallskärlet för brännbart avfall när de tjänat ut sitt syfte.

Ballonger: Spruckna ballonger är även de brännbart avfall. Plastförpackningen, som ballongerna finns i då man köper dem från butiken, kan däremot sorteras i insamlingskärlet för plastförpackningar. Plastförpackningar samlas in vid Rinki-ekopunkterna och i många husbolag. Plastförpackningar tas även avgiftsfritt emot vid LSJH:s sorteringsstationer. Kolla närmaste mottagningsplats på adressen www.kierrätys.info.

Kexpaket: Kexpaket av kartong, som läggs i insamlingskärlet för kartongförpackningar, återvinns till hylskartong. Kom ihåg att platta till kartongförpackningarna ordentligt. Kartongförpackningar som inte plattats till fyller insamlingskärlet illa kvickt.

Skumvinsglas:  Ifall ett skumvinsglas av glas går sönder sorteras skärvorna som brännbart avfall. Ett dricksglas som tål hetta hör inte hemma i insamlingskärlet för förpackningsglas!

Tallrik: Om en porslinstallrik går sönder ska den sorteras som brännbart avfall. Om flera tallrikar eller andra keramiska kärl såsom kaffekoppar går sönder lönar de sig att ställa undan dem för att senare föra dem till sorteringsstationen. Där tas de emot som keramikkärl. Keramikkärl levereras till tegelfabriken som råmaterial till nya tegel.

Servett: Engångsservetter är bioavfall, så lägg dem i husbolagets bioavfallskärl eller kompostera dem i din egen kompostbehållare.

Metallburk: Lämna inte metallburkar liggande i naturen. För pantbelagda burkar till butiken och övriga till metallinsamlingskärlet.

Munkfett: Fett från flottyrkokning av munkar och struvor får inte hällas i avloppet. Packa fettet tätt till exempel i en mjölkkartong och lägg den i kärlet för brännbart avfall.

Potatissallads-, korv- och köttbullsförpackning: Färdigmatsförpackningar av plast sorteras i plastinsamlingskärlet om du får dem rena genom att skölja dem med svalt vatten. Om det inte räcker att skölja med svalt vatten ska de smutsiga plastförpackningarna sorteras i kärlet för brännbart avfall.

Flaskkork: Genom att googla hittar man alla möjliga slags tips för pyssel med skumpa- och vinkorkar. Är man skicklig kan man göra en dörrkrans, en nyckelring eller ett pannunderlägg av dem. Om pysselinspirationen inte infinner sig sorteras de som brännbart avfall. Skumpakorkens metalldelar och flaskkorkar av metall sorteras i metallkärlet.

Bordsduk: Fick bordsduken en fläck som inte går bort i tvätten? Om du inte själv klarar av att fixa dynvar eller servetter av bordsduken, släng inte textilavfall i det brännbara avfallet. Bordsduken kan återvinnas som avlagda textilier! Avlagda textilier tas emot avgiftsfritt bland annat vid LSJH:s sorteringsstationer. Läs mera på adressen www.lsjh.fi/avlagda-textilier-till-insamling/.

Serpentin: Om du använder serpentiner som är köpta från butiken, sortera dem efter användningen som brännbart avfall. Trots att serpentinen känns som papper hör den inte hemma i pappersinsamlingen.

Mjödflaska: Pantbelagda mjödflaskor av glas eller plast förs till butikernas mottagningspunkter för flaskor. Glasflaskor utan pant läggs i glasinsamlingskärlet och plastflaskor utan pant kan återvinnas som plastförpackningar. Kom ihåg att ta loss korken från flaskan och lägga dem skilt i kärlet. Gamla flaskor ger karaktär till dukningar som ljusstakar eller blomvaser.

Chipspåse: Chipspåsens insida ser utan tvivel silvrigt metallisk ut. Trots det är påsen gjord av plast, så den kan återvinnas som en plastförpackning.

Skumpaflaska: Det lönar sig att föra pantbelagda skumpa- eller champagneflaskor av glas till butikernas mottagningspunkter för flaskor. Flaskor utan pant läggs i glasinsamlingskärlet.

Serpentinspray: Serpentinsprayär i sig brännbart avfall, men den är förpackad i en aerosolförpackning, som bör sorteras som farligt avfall. Farligt avfall tas gratis emot vid LSJH:s avfallscentraler, sorteringsstationer, ambulerande insamlingar och mottagningspunkter för farligt avfall. Mera information om mottagningen av farligt avfall på adressen: www.lsjh.fi/farligt-avfall/.

Take away-matförpackningar: Plastaskar, styroxförpackningar och plastpåsar som innehållit första maj-delikatesser från närrestaurangen, kan sorteras som plastförpackningar efter att de sköljts med svalt vatten. Bruna papperskassar sorteras som kartongförpackningar, vita kan läggas i pappersinsamlingen.

Första maj-krimskrams: Det lönar sig definitivt att minimera införskaffningen av onödigt krimskrams av plast. Ifall man trots allt faller för första maj-sakerna, lönar det sig att gömma undan vippor, hattar och masker samt annat krimskrams av plast för kommande behov. Då man inte köper nytt alla år förebygger man uppkomsten av avfall och sparar på miljön. Ifall plastsakerna blir oanvändbara, är de brännbart avfall.

Studentmössa: Det fina med studentmössan är att smuts bara ökar dess trovärdighet. Ifall mössan dock går sönder så att den blir oanvändbar, sorteras den som brännbart avfall.

Glömde vi sätta med något avfall du grubblar över på listan? Ingen fara! I avfallets ABC hittar du sorteringsanvisningar för alla avfall och avfallstyper: www.lsjh.fi/sv/abc

 

Sorteringsstationens öppettiderna under valborg:

På valborgsmässoafton 30.4 betjänar Kimitoöns sorteringsstation kl. 13-18

https://www.lsjh.fi/sv/avfallsmottagning/avfallscentraler-och-stationer/kimitoons-sorteringsstation/

 

Text: Pressmeddelande Lounais-Suomen Jätehuolto