Vappu tulee poikkeustilanteesta huolimatta. Tänä vuonna juhlimaan ei kuitenkaan kokoonnuta isoissa porukoissa, eikä piknikkassia kannata raahata puistoon.
Vappua voi kuitenkin juhlia omalla pihalla, parvekkeella tai vaikka olohuoneen lattialla. Kun kotoa ei lähdetä turuille ja toreille, onnistuu vapun vietto aiempaa kestävämmin. Lajittelukin on helpompaa, kun jäteastiat löytyvät nurkan takaa omasta keittiöstä.
Näin valitset kestävämmin:
Astiat: Kata vappu kestävämmin valitsemalla astiakaapista vappupiknikille ihan oikeaa posliinia. Kun piknikkassia ei tarvitse kuljettaa kotipihaa pidemmälle, ei kertakäyttöastioiden käytölle ole perusteita. Turhaa jätettä ei synny, kun jättää kertakäyttöastiat ostamatta.
Ilmapallot ja vappukrääsä: Kun aikaa on, kannattaa siitä käyttää hetki kaivautumalla mahdollisimman syvälle jemma-nimiseen paikkaan. Usein hetken mielijohteesta ostetut serpentiinit, ilmapallot ja koristeet löytyvät vahingossa jotain muuta hakiessa. Nyt on aikaa etsiä ihan tarkoituksella ja käyttää vanhat pois, ennen kuin hankkii uusia tilalle.
Kangasservietit: Tuliko vappupöytäliinaan tahra, joka ei lähde pois pesussa? Näppärä leikkelee pöytäliinan ja ompelee siitä kestoserviettejä vapun kattaukseen. Kun servietit eivät enää kelpaa illalliskäyttöön, voi niitä käyttää kestotalouspaperina. Ja kun ne eivät sovellu enää talouspaperikäyttöön, voi ne käyttää loppuun autonpesurätteinä. Jos taitoa ei ole omasta takaa, voi tukea pienyrittäjää. Monet myyvät kestotuotteita netissä tai kivijalkaliikkeissä.
Vappuherkut: Mitoita tarjoilumäärät huolella, jotta hävikkiä ei synny. Tänä vuonna vappuherkkuja ei tarvitse jakaa naapuriviltillä köllöttelevien tuttujen kanssa, joten satsaa määrän sijasta laatuun. Jos tuli tehtyä ylimääräistä, laita takaisin jääkaappiin tai pakasta – ja nauti myöhemmin!
Vapun koristeet: Yhdistä kuvaamataito ja käsityöt!Valjasta kotona maleksivat koulu- ja päiväkotilapset virkkaamaan kestoserpentiiniä. Vapun kunniaksi erilaisia koristeita voi askarrella paperista, kepeistä, narusta tai vaikka niistä vessapaperihylsyistä. Vanhoista värikkäistä tekstiileistä voi saumurilla surauttaa iloisen lippuviirin pihapuuta koristamaan. Vain mielikuvitus on rajana!
Näin lajittelet vapun jätteet:
Astiat: Käytä oikeita astioita! Mikäli laiskuus jostain syystä iskee, kuuluu märät ja likaiset kertakäyttöastiat lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan, olivatpa ne sitten kartonkia tai muovia.
Grilli ja grillihiilet: Vappuna on juuri oikea aika laittaa grilli tulille! Jos vanha grilli ei enää suostu kuumenemaan tai siihen on tullut reikä, lajitellaan hiili- ja kaasugrilli metalliin, sähkögrilli sähkölaitteisiin. Ne otetaan maksutta vastaan LSJH:n lajitteluasemilla. Jäähdytä grillihiilet kunnolla, ennen kuin lajittelet ne polttokelpoiseen.
Foliopallo: Foliopallot eivät kuulu metallinkeräysastiaan, sillä niissä on muovipinta, vaikka ne metalliselta näyttävätkin. Kun foliopallot vetelevät viimeisiään, vie ne polttokelpoisen jätteen jäteastiaan.
Ilmapallo: Puhjenneet ilmapallot ovat nekin polttokelpoista jätettä. Kaupasta ostettujen ilmapallojen ympärillä olevan muovipakkauksen voi sen sijaan lajitella muovipakkausten keräysastiaan. Muovipakkauksia kerätään Rinki-ekopisteillä sekä monessa taloyhtiössä. Muovipakkauksia otetaan maksutta vastaan myös LSJH:n lajitteluasemilla. Katso lähin vastaanottopaikka osoitteesta www.kierrätys.info.
Keksipaketti: Kartonkinen keksipaketti kiertää hylsykartongiksi kartonkipakkausten keräysastiasta. Muista litistää kartonkipakkaukset kunnolla. Litistämättömät kartonkipakkaukset täyttävät keräysastian alta aikayksikön.
Kuohuviinilasi: Mikäli lasinen kuohuviinilasi menee rikki, lajitellaan sirpaleet polttokelpoiseen jätteeseen. Kuumuutta kestävä juomalasi ei kuulu lasipakkausten keräysastiaan!
Lautanen: Jos posliinilautanen särkyy, kuuluu se lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Jos lautasia tai muita keraamisia astioita, kuten kahvikuppeja, särkyy monta, kannattaa ne jemmata kiikutettavaksi lajitteluasemalle. Siellä ne vastaanotetaan astiakeramiikkana. Astiakeramiikka toimitetaan tiilitehtaalle uusien tiilien raaka-aineeksi.
Lautasliina: Kertakäyttöiset lautasliinat ovat biojätettä, joten vie ne taloyhtiösi biojäteastiaan tai kompostoi omassa kompostorissasi.
Metallitölkki: Älä jätä metallitölkkejä lojumaan luontoon. Vie pantilliset kauppaan ja pantittomat metallinkeräysastiaan.
Munkkirasva: Munkki- tai tippaleipärasvaa ei saa kaataa viemäriin! Pakkaa rasva tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita polttokelpoisen jätteen astiaan.
Perunasalaatti-, nakki- ja lihapullapaketit: Valmisruokien muoviset pakkaukset kuuluu lajitella muovinkeräysastiaan, mikäli saat ne puhtaaksi viileällä vedellä huuhtomalla. Jos huuhtominen viileällä vedellä ei riitä, kuuluu likaiset muovipakkaukset lajitella polttokelpoiseen.
Pullonkorkki: Googlettamalla löytyy jos jonkinmoista askarteluvinkkiä skumppa- ja viinipullonkorkeille. Taitava tekee niistä ovikranssin, avaimenperän tai pannunalusen. Jos askartelu ei inspiroi, lajittele polttokelpoiseen. Skumppapullon korkin metallinen kiristäjä sekä metalliset pullonkorkit lajitellaan metalliin.
Pöytäliina: Tuliko pöytäliinaan tahra, joka ei lähde pois pesussa? Jos omat taidot eivät riitä tuunaamaan pöytäliinasta tyynyliinoja tai serviettejä, älä heitä tekstiilijätettä polttokelpoiseen jätteeseen. Pöytäliinan voi kierrättää poistotekstiilinä! Poistotekstiiliä otetaan maksutta vastaan muun muassa LSJH:n lajitteluasemilla. Lue lisää osoitteesta www.lsjh.fi/poistotekstiilit-keraykseen.
Serpentiini: Jos käytät kaupasta ostettua serpentiiniä, lajittele se käytön jälkeen polttokelpoiseen jätteeseen. Vaikka serpentiini tuntuu paperiselta, se ei kuitenkaan kuulu paperinkeräykseen.
Simapullo: Lasiset tai muoviset pantilliset simapullot kauppojen pullonpalautuspisteisiin, pantittomat lasiset pullot lasinkeräysastiaan. Pantittomat muoviset pullot voi kierrättää muovipakkauksina. Muista irrottaa muovipullosta korkki ja laita pullo ja korkki erikseen astiaan. Vanhoista pulloista saa kattauksiin ilmettä, kun niitä käyttää kynttilänjalkoina tai kukkamaljakkoina.
Sipsipussi: Sipsipussin sisäosa on eittämättä metallimaisen hopeinen. Siitä huolimatta pussi on muovia, joten sen voi kierrättää muovipakkauksena.
Skumppapullo: Pantilliset lasiset kuohuviini- tai samppanjapullot kannattaa palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat voi nakata lasinkeräysastiaan.
Suihkuserpentiini: Suihkutettava serpentiini itsessään on polttokelpoista jätettä, mutta se on pakattu ponnekaasupulloon, joka kuuluu lajitella vaarallisiin jätteisiin. Vaarallisia jätteitä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan LSJH:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla, kiertävissä keräyksissä sekä vaarallisten jätteiden vastaanottopisteillä. Lisätietoa vaarallisista jätteiden vastaanotosta osoitteessa www.lsjh.fi/vaarallisten-jatteiden-vastaanotto.
Take away -ruokapakkaukset: Lähiravintolasta noudettujen vappuherkkujen muovirasiat, styroxpakkaukset ja muovipussit voit lajitella viileällä vedellä huuhtaistuna muovipakkauksiin. Kantamiseen käytetty ruskea paperikassi lajitellaan kartonkipakkauksiin, valkoinen paperikassi soveltuu myös paperinkeräykseen.
Vappukrääsä: Kaikenlaisen turhan muovikrääsän hamstraaminen kannattaa ehdottomasti minimoida. Mikäli vapputavaraan kuitenkin sortuu, kaikenlaiset huiskat, hatut ja naamarit sekä muu ehjä muovikrääsä kannattaa jemmata tulevia vappuja ajatellen. Kun ei joka vuosi osteta uutta, ehkäistään turhan jätteen syntymistä ja säästetään ympäristöä. Mikäli sekalainen muovitavara tulee tiensä päähän, on sille oikea osoite polttokelpoinen jäte.
Ylioppilaslakki: Ylioppilaslakin hienous on siinä, että lika vain lisää uskottavuutta. Mikäli lakki kuitenkin hajoaa käyttökelvottomaksi, lajitellaan se polttokelpoiseen jätteeseen.
Unohdimmeko listasta jonkin mieltäsi askarruttavan jätteen? Ei hätää! Jätteiden ABC:sta löydät kaikkien jätteiden ja jätelajien lajitteluohjeet: www.lsjh.fi/abc.
Vapunaattona 30.4. Kemiönsaaren lajitteluasema palvelee to 13-18
https://www.lsjh.fi/fi/jatteen-vastaanotto/jatekeskukset-ja-asemat/kemionsaaren-lajitteluasema/
Teksti: Lehdistötiedote Lounais-Suomen Jätehuolto