Mycket på gång i Bruksteatern

bruksteatern_artikel1_mod_1-9

Oscar Malm, Ellen Malm, Lina Holmberg, Vivi Hellbom, Ellen Joki och Ivan Kinos tränar sång.

Föreningen Bruksteatern har bjudit på många olika pjäser, revyer och farser sedan början av åttiotalet. Nu ljuder sång och musik i Folkets hus i Dalsbruk igen, eller Talon som huset kallas till vardags. Det är Bruksteaterns barn- och ungdomsgrupp som övar på pjäsen om Astrid Lindgrens ”Madicken”. Regissörer är Hasse Ginlund och Ulla Väärä, som nu redan i 18 år haft hand om föreningens barn- och ungdomsteater. Premiären är planerad till torsdagen den 26 mars och sedan följer ett flertal föreställningar.

Denna gång har man 18 barn som medverkar i ”Madicken”. De flesta av barnen har varit med i flera år och medverkat i många pjäser medan några barn är nya i teatervärlden. Man började med övningarna i slutet av september och till en början träffades man en gång i veckan. Nu när premiären närmar sig, håller man träningar ett par gånger i veckan samt skilda sångövningar. Jenni Engblom håller sångövningarna, medan Lina Källberg ackompanjerar på piano. Pia Nyman fixar de unga skådespelarnas scenkläder.

DET ÄR MYCKET man skall tänka på då man spelar teater. Ginlund får gå upp på scenen och visa var och hur barnen skall stå, hur de skall vara svängda och hur de skall säga sina repliker. Man får öva samma scen flera gånger innan den löper som den skall. Alla barn är inte med i alla scener, så medan en del repeterar, sitter de andra på stolar i salen och följer med. Huvudrollerna är delade så att det finns tre Madicken och två Lisabet. På det sättet räcker rollerna till alla barn och det blir inte för stor roll för någon. Några som tycker att det är roligt att spela teater är Ellen Joki och Vivi Hellbom. De har båda varit med i flera år och redan medverkat i några pjäser. Vivi spelar Madicken och Ellen hennes lillasyster Lisabet. Ellen säger att hon övat på sina repliker hemma och Vivi berättar att hon alltid tyckt om att uppträda och att sjunga. Ibland kan det kännas tungt med flera övningar i veckan men så fort man kommit till Talon känns det bara roligt.

- Idag var jag lite okoncentrerad, säger Vivi, men vi hinner öva många gånger ännu innan premiären.

ÄVEN BRUKSTEATERNS vuxengrupp repeterar för fullt dörrspringarfarsen ”Hotell-liggaren” av Ray Cooney. Ginlund sköter även här regin. Senast man satte upp en pjäs var 2013, då man spelade Sejtes skatt som sommarteater vid masugnen. Övningarna har nu pågått i ett par månader. Tio skådespelare medverkar i farsen. Premiär blir det efter påsk, så barn- och ungdomsteatergruppen hinner få sina föreställningar undan innan dess. Publiken bjuds på mycket spring i dörrar och många skratt i denna fars.

En av de nya i teatergänget är Wilma Eriksson, som är med för första gången i vuxenteatern. Som barn medverkade hon under flera år i barn- och ungdomsteaterns pjäser. Hon har en mindre roll i farsen och säger att det är lite nervöst då hon inte uppträtt inför publik på många år.

- Men det är roligt att spela teater, säger Eriksson.

Text & foto: Maria Manelius, Översättning: Ingrid Sandman

Hans Karlsson och Mariann Hulden medverkar i farsen ”Hotell-liggaren”

Ellen Joki och Vivi Hellbom gillar att spela teater.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram