Bruksteaternin vilkasta toimintaa

bruksteatern_artikel1_mod_1-9

Oscar Malm, Ellen Malm, Lina Holmberg, Vivi Hellbom, Ellen Joki ja Ivan Kinos harjoittelevat laulua.

Bruksteatern -yhdistys on tuottanut erilaisia näytelmiä ja revyitä aina 80-luvun alusta. Nyt Taalintehtaan ”Talolla” taas raikuu laulut ja musiikki soi. Teatterin lasten ja nuorten ryhmä harjoittelee Astrid Lindgrenin kertomukseen perustuvaa ”Madicken” -näytelmää. Ohjaajina toimivat Hans Ginlund ja Ulla Väärä. He ovat jo 18 vuoden ajan vetäneet lasten ja nuorten ryhmää. Ensi-ilta on maaliskuun 26. päivänä.

Madicken -näytelmässä esiintyy 18 lasta. Useimmat ovat jo osallistuneet useisiin tuotantoihin; muutamat ovat ensikertalaisia näyttämöllä. Harjoitukset alkoivat syyskuun alussa ja niitä järjestettiin kerran viikossa. Nyt, kun ensi-ilta lähestyy, harjoitellaan pari kertaa viikossa ja lisäksi on lauluharjoituksiakin. Niitä johtaa Jenni Engblom. Lina Källberg säestää pianolla. Puvustajana toimii Pia Nyman.

GINLUND astuu näyttämölle esittäen lapsinäyttelijöille, mihin asettuvat, miten kuuluu liikkua ja kertoen, miten vuorosanat lausutaan. Samaa kohtausta harjoitellaan kerta toisensa jälkeen kunnes ohjaaja on siihen tyytyväinen. Sillä aikaa, kun jotkut ovat näyttämöllä, toiset seuraavat heitä katsomon puolelta. Pääroolit on jaettu siten, että Madickenia näyttelevät vuorollaan kolme näyttelijää, Lisabetia kaksi. Näin rooleja riittää kaikille halukkaille eikä kenellekään tule liikaa opeteltavaa.

Ellen Joki ja Vivi Hellbom pitävät näyttelemistä hauskana. He ovat osallistuneet useisiin näytelmiin ennestäänkin. Ellen kertoo harjoittelevansa vuorosanojaan kotonaan. Vivi puolestaan sanoo, että hän aina on pitänyt esiintymisestä ja laulamisesta. Välillä useat harjoitukset samana viikkona tuntuvat raskailta, mutta heti Talolle saavuttua tuntuu pelkästään kivalta.

– Tänään en keskittynyt ihan niin kuin olisi pitänyt, mutta onhan meillä vielä paljon harjoituksia ennen ensi-iltaa, Vivi sanoo.

BRUKSTEATERNIN aikuisryhmäkin harjoittelee. Tulossa on Ray Cooneyn  ”Hotelliggaren” -farssi Ginlundin ohjaamana. On kulunut aikaa sitten edellisen tuotannon. ”Sejtes skatt” esitettiin 2013 kesäteatterina Masuunilla. 

Tiulevaa ensi-iltaa varten on harjoitettu pari kuukautta. Farssissa on kymmenkunta näyttelijää. Ensi-ilta on pääsiäisen jälkeen; Madicken ehtii alta pois. Luvassa on paljon ovissa juoksentelua ja naurun aiheita.

Uusi näyttelijä aikuisten ryhmässä on Wilma Eriksson. Lapsena hän osallistui monta kertaa lasten ja nuorten ryhmän tuotantoihin. Farssissa hänellä on pienehkö rooli. Hän paljastaa hermoilevansa hieman, kun ei ole moneen vuoteen esiintynyt näyttämöllä. Hän sanoo kuitenkin, että näytteleminen on hänestä hauskaa.

Text & foto: Maria Manelius, Översättning: Ingrid Sandman

Hans Karlsson ja Mariann Huldén näyttelevät Hotell-liggaren -farsissa.

Ellen Joki ja Vivi Hellbom pitävät näyttelemisestä.