Välkommen till det meröppna biblioteket: ”Systemet är jätte enkelt!”

solveig_ABL_artikel

Med hjälp av en självbetjäningsautomat kan du returnera och låna samt förnya dina lån. Enligt Solveig Friberg är automaten lätt att använda.

Dalsbruks bibliotek fungerar nu både med vanliga öppettider och som ett meröppet bibliotek. Med andra ord kan du besöka biblioteket varje dag kl. 8-20 även utanför kundservicetiderna. Personalen på Dalsbruks bibliotek fortsätter med kundservice som vanligt på vardagarna, men med det har skett mindre förändringar i öppettiderna. 

Öppna dörren med ditt bibliotekskort och pinkod

För att komma in i det meröppna biblioteket behöver du ditt bibliotekskort och din pinkod. Koden är samma som du använder när du loggar in på utlåningsautomaten och nät biblioteket. I fall du inte ännu har en pinkod, får du en sådan från biblioteket genom att uppvisa ditt bibliotekskort och ett identitetsbevis.

Bredvid bibliotekets ytterdörr finns avläsaren, som hjälper dig att komma in i det meröppna biblioteket. Solveig Friberg var en av de första som provade på det meröppna biblioteket.

- Det var spännande, det tar lite tid att komma över känslan av att man gör något olagligt när man går in i bibban, trots att det inte finns personal på plats. Men systemet är jätte enkelt, det är verkligen lätt att använda meröppet-tjänsterna. Det meröppna biblioteket ger en bättre service, vilket speciellt vi i glesbygden och skärgården tackar för. Det är så skönt att inte behöva fundera på öppethållningstider, nu när bibban är meröppen. Det känns också fint att vi får förtroende, det blir liksom ännu mer vårt bibliotek! 

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202203

Friberg är en bok slukare och därför är bibliotekets traditionella uppgift, att låna ut böcker, mycket viktig för henne. 

- Böcker ger mig upplevelser, tar mig ut på resor, ger mig insikter och kunskaper - men också en möjlighet att fly vardagsbekymmer för en stund. Nu under coronapandemin har bibliotekets tjänster varit extra viktiga för mig. Ett meröppet bibliotek får inte heller betyda att man minskar på personalen eller bibliotek stängs. Meröppet är ett mervärde som förbättrar tillgängligheten. Biblioteket är viktigt och erbjuder mycket mer än de tjänster som anses vanliga, t.ex. att låna ut böcker. 

Friberg ser möjligheten till skadegörelse som den enda risken för meröppet. Denna risk minskas genom kameraövervakning. Enligt bibliotekschef Eija Sjöblom, varje användare är skyldig att bidra till att biblioteket hålls ordentligt, trivsamt och tryggt. Att bryta mot bibliotekets användningsregler och ordningslagen kan leda till användningsförbud av det meröppna biblioteket. Överträdelser anmäls till polisen.

Friberg rekommenderar alla att provar på att använda det meröppna biblioteket. Men speciellt vill hon uppmuntra de som inte är vana bibbabesökare.

- Under meröppettiden är det stillsamt och kanske det är det som gör att det finns mer tid att bekanta sig med bibliotekets hela utbud, även det som man normalt inte tittar på, som tidskrifter, musik och filmer. Jag kommer t.ex. oftare att börja "sticka mig in" för att läsa dagens tidning, samtidigt som jag är på promenad.

Alexander Ginlunds videor om hur bibliotekets självbetjäning fungerar kan ses i bibliotekets sociala medier eller på Blankas hemsida blanka.fi. 

Text: ABL

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram