Tervetuloa omatoimikirjastoon: ”Järjestelmä on tosi helppo!”

solveig_ABL_artikel

Kirjastossa on itsepalveluautomaatti, jolla voit palauttaa ja lainata sekä uusia lainasi. Solveig Fribergin mielestä automaattia on helppo käyttää.

Taalintehtaan kirjasto toimii perinteisten aukioloaikojen lisäksi nyt myös omatoimikirjastona. Se tarkoittaa, että kirjastossa voi käydä asiakaspalveluaikojen ulkopuolella joka päivä klo 8-20. Taalintehtaan kirjaston henkilökunta jatkaa asiakaspalvelua tuttuun tapaan arkipäivisin, mutta palveluajat muuttuvat hieman.   

Ovi aukeaa kirjastokortilla ja tunnusluvulla 

Omatoimikirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Tunnusluku on sama, jolla kirjaudutaan itsepalveluautomaatiin ja verkkokirjastoon. Mikäli asiakkaalla ei vielä ole tunnuslukua, sen saa kirjastosta esittämällä kirjastokortin ja henkilötodistuksen.  

Kirjaston ulko-oven vieressä on lukijalaite, joka ohjeistaa kirjautumisessa. Ensimmäisten joukossa omatoimikirjastoa on kokeillut Solveig Friberg. 

– Se oli jännittävää, sillä aluksi tuntui siltä, että tekee jotain laitonta, kun on kirjastossa aukioloajan ulkopuolella. Mutta järjestelmä on yksinkertainen, joten omatoimikirjastoa on helppo käyttää. Näin palvelu parantuu varsinkin haja-asutusseudulla ja saaristossa asuville. Mukavaa, kun ei tarvitse miettiä aukioloaikoja. Tuntuu myös hienolta, että asiakkaisiin luotetaan, se tekee kirjastosta entistä enemmän juuri meidän kirjaston!

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202203

Friberg on lukutoukka ja hänelle kirjaston peruspalvelu, kirjojen lainaaminen, on todella tärkeää. 

– Kirjoista saan kokemuksia, näkemyksiä ja taitoja, ne vievät matkoille ja antavat mahdollisuuden arjesta irrottautumiseen. Varsinkin korona-aikana kirjaston palvelut ovat olleet erityisen merkityksellisiä. Kirjastojen omatoimipalvelun lisääminen ei saa kuitenkaan tarkoittaa henkilöstövähennystä tai kirjastojen sulkemista. Omatoimi on saavutettavuutta parantava lisäarvo. Kirjasto merkitsee ja tarjoaa paljon muutakin kuin vain perinteistä kirjojen lainaamista. 

Ainoana omatoimen riskinä Friberg näkee ilkivallan mahdollisuuden. Tätä riskiä vähennetään tallentavalla kameravalvonnalla. Kirjastotoimen johtaja Eija Sjöblomin mukaan jokainen käyttäjä on omalta osaltaan velvollinen edistämään yhteistä siisteyttä, viihtyvyyttä ja turvallisuutta kirjastossa. Kirjaston käyttösääntöjen ja järjestyslain rikkominen voivat johtaa omatoimikirjaston käytön estoon. Rikkomuksista tehdään rikosilmoitus poliisille. 

Friberg suosittelee kokeilemaan omatoimikirjastoa ja rohkaisee varsinkin heitä, jotka käyvät harvemmin kirjastossa. 

– Omatoimiaikana on rauhallista ja saattaa olla paremmin aikaa tutustua valikoimaan ja sellaisiinkin aineistoihin, mitä ei tavallisesti tule katsottua – kuten vaikka elokuvat ja musiikki. Nyt varmaan piipahdan itsekin useammin lukemassa lehdet kävelylenkin ohessa. 

Katso Alexander Ginlundin tekemät omatoimikirjaston ohjevideot kirjaston somesta tai Blankan nettisivuilta blanka.fi. 

Teksti: ABL