Urna med Kimitoön som motiv

30.12.2020 - Michael Nurmi

urnorna_artikel

Jan lindroos & Johanna Sjöberg.

Johanna Sjöberg har drivit sin begravningsbyrå sedan januari 2020. Innan hon blev företagare jobbade hon tjugo år som sjukskötare. Hon säger att beslutet om branschbyte var hennes livs bästa beslut. Det är motiverande att jobba åt sig själv och även om ansvaret är stort gör det att man känner hur viktig man är. Arbetet passar henne och hon känner att hon nu har möjlighet att ge kunderna den tid och det stöd som behövs. Sjöberg känner även att erfarenheten från sjukskötartiden gör att hon kan göra sitt nuvarande arbete bättre, hon har lärt sig att bemöta folk på rätt sätt. Vilket är otroligt viktigt i denna bransch. Nästan genast då hon började med begravningsbyrån fick hon tanken om att hon skulle vilja ge kunderna möjligheten till en alldeles unik urna. En urna med en koppling till Kimitoön och som skulle vara gjord som ett lokalt hantverk. På våren kontaktade hon Jan Lindroos med sin idé.

Jan Lindroos har ett eget snickeri och företag hemma på gården i Makila. Där har han drivit sin verksamhet i två år och själva lokalen fungerade som snickeri redan på 60-talet. Främst restaurerar och bygger Lindroos möbler, men då Sjöberg kontaktade honom med sin idé var han genast med på noterna. Sjöberg hade en vision om hur urnan skulle se ut, men hon gav sedan Lindroos fria händer för verkställandet av detta. De har tillsammans gått igenom de lagar och bestämmelser som gäller för att säkerställa att urnorna fyller alla krav. En urna bör bl.a. vara väldigt tät och av giftfritt material.

Urnorna görs av kvistfritt tallvirke som Lindroos hämtar sågat och torkat från ett litet sågverk i Karis. Allt arbete gör han sedan för hand. Det tar fyra-fem timmar att tillverka en urna. Virket ska hyvlas, sågas och slipas. Ytan behandlas sedan med oljevax. Eftersom urnorna är gjorda av trä är varje urna unik, då träet aldrig har samma mönster. Att urnorna skulle ha Kimitoöns siluett som motiv hade Sjöberg som vision från första början. Många på ön har en stark koppling till sin hembyggd och hon är väldigt nöjd över att framöver kunna erbjuda möjligheten till detta unika handarbete.

 

Text och foto: Anna Kevin / IS

 

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram