Kemiönsaari uurnan koristeena

urnorna_artikel

Jan lindroos & Johanna Sjöberg.

Johanna Sjöbergin hautaustoimisto on toiminut vuoden. Ennen yrittäjäksi ryhtymistään hän työskenteli 20 vuotta sairaanhoitajana. Hän pitää yrittäjäpäätöstään elämänsä parhaimpana. Joskin nykyinenkin työ on vastuullista, tuntuu hyvältä uurastaa itsenäisesti ja kokea itsensä tärkeäksi. Työ sopii hänelle. Hän kokee, että hänellä riittää aikaa asiakkaiden tukemiseen. Sairaanhoitajan kokemukset auttavat häntä toimimaan nykyisessäkin ammatissaan. Hän osaa kohdata asiakkaat oikealla tavalla. Sehän on tässä ammatissa tosi tärkeää. 

Kohta hautaustoimistossa alettuaan hän sai idean: hän halusi tarjota asiakkailleen ainutlaatuisia uurnia. Uurnan kuuluisi liittyä Kemiönsaareen ja se olisi paikallista käsityötä. Keväällä hän otti yhteyttä Jan Lindroosiin.

JAN LINDROOSILLA on puusepänpaja Makilassa. Hän on toiminut siellä kaksi vuotta; tilat toki toimivat verstaana jo 60-luvulla. Lindroos entisöi ja valmistaa huonekaluja. Kun Sjöberg kertoi ideastaan hän innostui siitä. Vaikka Sjöbergillä oli visio uurnasta hän antoi Lindroosille vapaat kädet toteuttaa uurnaidea. He ovat yhdessä tutustuneet voimassa oleviin lakeihin ja määräyksiin jotta uurnat täyttäisivät vaatimukset. Uurnan kuuluu mm olla hyvin tiivis ja valmistettu myrkyttömästä aineesta.

Uurnat valmistetaan käsityönä oksattomasta mäntypuusta. Lindroos ostaa sitä pieneltä sahalta Karjaalla. Materiaali höylätään, sahataan ja hiotaan. Uurnan tekoon kuluu neljä-viisi tuntia. Pinta käsitellään öljyvahalla. Jokainen uurna on yksilö.  

Sjöbergin alkuperäisen vision mukaan uurnan aiheena olisi Kemiönsaaren siluetti koska kotiseutu on monille kemiönsaarelaisille tärkeä. Hän onkin iloinen voidessaan tarjota asiakkailleen ainutlaatuista käsityötä.

Text och foto: Anna Kevin / IS

 

Share this in: