Titta vi flyger!

Jorma_artikel

Jorma Hakkarainen förevisar klubbens tvåsitsiga Eurocub Mk 1-flygplan. I det lär man inte få klaustrofobi och inte heller rädsla för hög höjd.

Flyg du med eller kom åtminstone och bekanta dig med Skärgårdens flygklubb, som ordnar öppet hus den 12 juni kl. 12-16 i Genböle i Dragsfjärd. Du kan bekanta dig med klubbens ultralätta plan, militärbrandkåren vid flottans depå, verksamheten med motoriserade flygskärmar och andra spännande saker. Om vädret tillåter kan du kanske pröva på en avgiftsbelagd flygtur.

(artikeln fortsätter under annonsen)

9.6_kompass_254x140_HighRes

På området finns naturligtvis en buffé där man säljer korv, kaffe och tilltugg. För dem som anländer med flyg erbjuds detta. Och för övrigt, med flyg vore du ju redan framme.

Klubben som håller till på Natthimmelsvägen i Genböle fyller 30 år. Göran Hollsten, som hade arbetat som yrkesflygare räddade flygverksamheten då han själv överskred åldersbestämmelserna för yrkesflygare.  Jorma Hakkarainen är en annan av grundarna. Han visar upp platsen och flygplanen för Annonsbladet. Vilken härlig adress för ett flygfält, Natthimmelsvägen!

Lennokit_artikel

Skärgårdens flygklubb har tiotals modellplan som väntar på nya flygare. Nu lönar det sig att fundera på barnens hobbyer! Modellflyg vinner säkert över dataspel.

Hakkarainen berättar att flygklubben främjar flygkunskapen och lär ut flygning till medlemmarna. Klubben arrangerar Ultra-B-flygundervisning med ultralätta flygplan och har också en modellflygplansklubb som passar både för barn och vuxna.

Skärgårdens flygklubb har ca 60 medlemmar. Klubben äger två lätta flygplan som medlemmarna kan hyra. Det ena har pontoner. Hakkarainen berättar att pontonerna är behändiga. Det finns så gott om vattendrag i Finland att man kan landa nästan var som helst, naturligtvis också på snö och is. Man kan också starta där. 

Halli ja kone_artikel

Hallen, byggdes i början av 2000-talet. Det rymmer fyra plan om man monterar ner vingarna på ett av dem. Hallen är varm året om.

- T.o.m. en frusen gräsmatta duger som flygfält men då får man se upp för eventuella stenar, säger han.

Leif Viljanen, som ansvarar för underhållet av planen, berättar att medlemmarna har gjort pilkutflykter på vintern och ett par gånger flugit till Lahnajärvi på lunch. Det går fort och behändigt.

Hakkarainen konstaterar att ultralätta flygplan passar bra på flygfältet i Genböle och överhuvudtaget för hobbyflygning, bl.a. för att de är billiga och dessutom tystgående.

Vill du själv flyga? Ta kontakt med Jorma Hakkarainen! Då du har klarat av kursen behöver du bara fråga dig: ”Är det nu passligt väder att flyga?”

 

Text & Foto: Jaana Aartomaa, Översättning: Ingrid Sandman

Leif_artikel

Leif Viljanen servar flygplanen. Hans eget plan är en gul fk 9.

Kerhon logo_artikel

Klubbens medlemmar har designat en fin logo.

Genböle_artikel

Hallgolvet talar om klubbens historia: medlemmarna har själva målat det.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram