TeijoLog levererar det första huset

teijolog_artikel1

Arbetet i hallen i Dalsbruk är i full gång.

Det första huset, byggt i TeijoLogs utrymmen i Dalsbruk, är leveransklart denna vecka. Det är frågan om ett hus på 20 kvadratmeter, med ett sovrum samt ett större rum. Kunden hade haft problem med inomhusluften i sitt fritidshus i Kimito och behövde därför fort ett ekologiskt hus, utan kemikalier, att sova och vistas i.

Huset har färdigställts invändigt i J. Forsboms hall, som företaget TeijoLog hyr för ändamålet. Det färdigbyggda taket, med plåtarbeten av Ville Sundström på SunMet, lyfts på huset efter installationen. Stommarna byggs i hallen på fabriksområdet i Dalsbruk och inredningsarbetena görs i J. Forsboms hall. I hallen ryms samtidigt fyra moduler. Fördelen med att bygga moduler inomhus i stället för att bygga hus på plats utomhus är flera. Man kan bygga oberoende av årstid eller väder och byggnadsmaterialen hålls torra. Arbetet går dessutom fortare och är mera effektivt, då allt sker på samma ställe. Miku Forsbom och Jani Launokorpi har tillverkat egna lavetter för transport av modulhusen.

(Artikeln fortsätter efter annonsen)

kompass_254x140_abl_202104_rev2

VERKSAMHETEN har börjat bra för TeijoLog, sedan starten i oktober. Mikael Eggert berättar att företaget har många intressanta projekt på gång. De har fått beställningar på gästhus och bastustugor i skärgården. Man kommer att leverera moduler för radhus på 500 kvadratmeter till St. Karins och möjligen också för radhus på 800 kvadratmeter till Hangö. Ett mycket intressant projekt som är under förhandling, är att tillverka övernattningslägenheter för hamnarbetare i Gambia. En representant från Gambia är på väg till Dalsbruk i februari, för att bekanta sig med TeijoLogs modulhus på ort och ställe. Eggert berättar att man har problem med termiter i Gambia och att TeijoLog har utvecklat ett termitskydd för trä, som nu testats i Gambia och visat sig fungera. Om affären går i lås, kommer företaget att tillverka hundratals modulhus, som går på export till Gambia.

– Då kommer vi att behöva anställa flera personer, säger Eggert.

 

MAN SER positivt på framtiden i TeijoLog. Starten för företaget har gått riktigt bra och själva är de mera än nöjda över resultaten på de klara modulhusen. Priserna är definitivt konkurrenskraftiga, då man jämför med andra trähus på marknaden. Ritningarna görs enligt kundens önskemål och genom att kombinera flera moduler, kan man bygga unika hus. Frakt av de färdiga husen kan också hållas på en relativt låg nivå.

I planerna finns att automatisera kapandet av virket, eftersom det är mycket tidskrävande. Om Gambia-projektet förverkligas blir det nödvändigt. Nu har företaget, förutom ägarna själva, en anställd och så köper man tjänster av andra företag.

– Vi har bra arbetsfolk på Kimitoön och har inga problem med att få arbeten utförda, säger Tom Ek.

 

Text och foto: Maria Manelius/IS

 

teijolog_artikel2

Huset är ekologiskt byggt i trä utan kemikalier.

Share this in: