Tanja Holmström ändrade livsstil och coachar nu andra

tanja_holmstrom._artikel

Tanja Holmström brinner för coachning.

För några år sedan tyckte Tanja Holmström att livet stagnerat, hon var utmattad och det mesta kändes jobbigt. Hon är utbildad kock och har arbetat i kök i över 20 år. Nu kändes det för henne, att det inte räckte med att bara stå i ett kök och göra mat hela dagarna. Då fick hon syn på NLP-utbildningen, som är en förkortning av neurolingvistisk programmering, eller lättare sagt vardagspsykologi. Hon beslöt sig för att anmäla sig till utbildningen och fick på så sätt upp ögonen för mental hälsa, och på vilka sätt man kan påverka sitt välbefinnande. Genom utbildningen har hon själv gjort en livsstilsförändring. Tidigare hade hon ett dåligt, nästan obefintligt självförtroende, bristande självkänsla, hade svårt att ta egna beslut och kunde inte skilja på empati och sympati. Idag vet hon vad hon vill i livet, hon har en stark självkännedom och full koll på sina egna värderingar och behov, vilket i sin tur gör det lätt att ta beslut och veta sina egna gränser.

- Hela processen har ändrat mig som människa, nu ser jag också det ”fina i det som förr var det fula”, Personlig utveckling är inte bara en kurs man går på, det blir liksom mera som en livsstil, säger Holmström.

UNDER UTBILDNINGENS första del fokuserar man på personlig utveckling. Man går djupt in i sig själv och lär känna sig på ett djupare plan. Man lär sig hur man med enkla verktyg kan bryta dåliga mönster och skapa nya vanor, för att få mera energi och glädje i livet.

Då Holmström avklarat grundutbildningen, fortsatte hon med den andra delen av utbildningen, där fokus ligger på coachning och att hjälpa andra. Hon märkte fort att det här var hennes grej, då hon inom utbildningen fick ha egna klienter att praktisera med. Efter utbildningen har hon börjat med coachning, vid sidan av sitt vardagliga arbete. Hon har haft klienter av olika slag, bland annat småbarnsmammor, som befunnit sig i samma situation, hon själv var i för några år sedan. Det är lätt att glömma bort sig själv under småbarnsåren och då kan man behöva hjälp för att hitta sitt inre driv igen. Andra behöver hjälp med att förändra sin livssituation, byta jobb eller våga starta ett företag.

(Artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202112

MENTAL TRÄNING är något som ligger i tiden. Samhället snurrar på allt fortare och människor upplever allt mer stress. Samtidigt har allt flera blivit medvetna om hur viktigt det är att tänka på sitt eget välmående. Holmström poängterar att man inte behöver må dåligt, för att ta kontakt med en coach. Coachning är ett effektivt sätt att nå sina mål eller drömmar och stärker självinsikten, självförtroendet och självkänslan. Man stannar upp för att tänka efter vad som är viktigt i ens liv, alla människor är unika och har olika behov. Holmström berättar att man inom coachningen utgår ifrån nuläget och håller fokus framåt mot det önskade läget, till skillnad från terapi, där man mera fokuserar bakåt. Däremot kan man jobba med mönster som vi har med oss från barndomen och som påverkar oss hur vi lever idag. Förändringen behöver inte göras radikalt, utan det kan vara små steg framåt mot ett lättsammare och mera glädjefyllt liv. Genom coachning lär man sig att bli medveten om, samt påverka sina känslor och handlingar. Man lär sig att förstå sina mönster och hur man reagerar i olika situationer. En coach hjälper en att se sakerna ur ett annat perspektiv och ställer de rätta frågorna. Det gäller att våga gå utanför sin egen bekvämlighetszon, pröva på nya saker och lära sig njuta av stunden.

NU STUDERAR Holmström vidare till både Mental Coach och Kost/Livsstils-rådgivare. Hon förespråkar inga speciella dieter, utan rena och naturliga livsmedel. Det skall vara gott, roligt och enkelt att äta hälsosamt.  Huvudsaken är att man själv blir uppmärksam på vad man äter och när man äter. Vi är alla olika och behöver därför också individuella kosthållningar för att må bra. Vissa behöver större andel protein medan andra behöver mera kolhydrater till exempel. Då hon själv lade om sin kost, gjorde hon det ganska radikalt, eftersom hon hade ständiga problem med sin oroliga mage. Nuförtiden äter hon av allt, men i måttliga mängder. Det är en fördel att hon är utbildad kock och har många års erfarenhet. Hon har samlat på sig en stor mängd recept genom åren, som hon delar med sig av till sina klienter. Hon säger att en portion mat helst skall bestå av alla regnbågens färger. I sin kostrådgivning arbetar Holmström på individuell nivå och bakar även in andra viktiga delar för välbefinnandet, som till exempel sömn, motion och återhämtning.

Text och foto: Maria Manelius / IS

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram