Strandvett i coronatider

Olmos_WP_20140707_005_artikel

Ölmos sandstrand.

Tack vare att coronaepidemins framfart mattats av i landet, är det möjligt att även denna sommar besöka de allmänna simstränderna. Helt som vanligt blir det ändå inte, eftersom det även på stranden är ”det nya normala” som gäller.

På Kimitoön har Folkhälsan och kommunen gått in för en gemensam linje kring vilka regler och hurudant strandvett det är som gäller på deras simtränder i dessa coronatider. Fritidschef Bosse Ahlgren vid Kimitoöns kommun i samråd med de lokala Folkhälsanföreningarna meddelar att man med ett säkerhetsavstånd på 2 meter kan vistas både på stranden och i vattnet.

- Vi har inte gått in för att begränsa antalet besökare på stranden utan håller oss till den allmänna gränsen på max 500 personer som nu gäller i hela landet. Det är ändå rekommenderat att undvika folkrika stränder. För övrigt gäller de allmänna anvisningarna: stanna hemma om du är sjuk, kom ihåg god handhygien och snyt dig och hosta i engångsnäsdukar. Det är också viktigt att inte skräpa ner på stranden utan kasta skräp i skräpkärl eller ta dem med dig hem, säger Ahlgren och ordförandena från öns Folkhälsanföreningar som äger simstränder.

- För handtvätt kommer det inte att finnas rinnande vatten på stranden, utan vi uppmanar alla att själva ta med sig handdesinfektionsmedel, forsätter dom och berättar också att de större omklädningsrummen inomhus inte kommer att vara öppna.

- Klä gärna om er före ni kommer till stranden och använd ”handduksknepet”, d.v.s. byt om under en handduk, rekommenderar dom.

 

TOALETTERNA PÅ stränderna har man beslutit att hålla öppna och de kommer att desinfieras 2-3 ggr i veckan av personal från kommunen, som även kommer att sköta den övriga städningen på både kommunens och Folkhälsans simstränder.

- Simning är viktigt och vi vill möjliggöra det även i sommar. Eftersom vi inte har resurser att övervaka simstränderna hela tiden, så vi hoppas att alla med sunt förnuft håller sig till de rådande anvisningarna och själva bedömer om det är säkert att besöka simstranden. Det är viktigt att vi alla visar hänsyn till varandra och är mera noggranna än vanligt. Genom att följa rådande direktiv, så kan vi förhindra att smittan börjar spridas igen, hälsar Ahlgren och Folkhälsanordförandena.

 

Text: Rebecca Börman/IS, Foto: Privata

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram