Söderlångvik Gårds Äppeldag firas i lördag

soderlangvikgard_artikel

Söderlångvik Gård.

Plockningen av äppelskörden på Söderlångvik Gård är i full gång och skörden är riklig. Årets Äppeldag är lite annorlunda än tidigare år. Det blir ingen provsmakning, däremot finns flera äppelsorter till försäljning. Äppelförsäljningen kommer att finnas skilt från det övriga marknadsvimlet.

– Tips om vilka äpplen som lämpar sig bäst både för lagring och äppelpaj delar vi gärna med oss, och vi har specialpriser på många av sorterna, berättar trädgårdsmästare Karin Arfman.

Förutom äpplen finns det möjlighet att köpa hem delikatesser och hantverk av lokala aktörer.

– Vi har glädjande stor uppslutning på skörde- och hantverksmarknaden i år. Det kommer att finnas gott om fräsch närodlad mat och fina hantverk. Närvarande kommer att vara till exempel glaskonstnär Jarl Hohenthal från Dalsbruk, som stod för Äppeldagskonstverket Nattäpplet år 2018, konstaterar kommunikatör Hanna Vuorio-Wilson.

Ett flertal utställare kommer att ha anknytning till skogsbruk, skogsvård och trädvård. Söderlångvik Gård vill på det här sätter lyfta fram sitt stora markinnehav. På plats finns bl.a. Skogscentralen, virkesuppköpare och redskapsförsäljare. Teppo Suoranta och Siv Wikström kommer att undersöka parkträd med hjälp av ljudvågsinstrument och microborr.

Till Äppeldags-konceptet hör ett konstverk, som passar in i gårdens miljö. Katja Öhrnbergs uteskulptur Ringdansen med sina pigga färger är belägen på östra sidan av huvudbyggnaden.

– Gå med i ringdansen, sätt dig ner vid stubben och lyssna på det träden och den övriga naturen har att berätta för dig, uppmanar producent Kerttu Raittila.

Konstverket är en del av Öhrnbergs utställning Elixir, som finns att beskåda även i Café Söderlångvik. Måleriworkshopen Färger & Känslorsom leds av Sagalunds barnkulturcenter följer samma tema som utställningen och Äppeldagskonstverket.

I samarbete med Baltic Jazz uppträder klarinettisten och saxofonisten Antti Sarpila kl. 12.00. Musiken fortsätter kl. 13.00 med ett uppträdande av Kake & co, och avslutas med barnens storfavorit Arne Alligator kl. 14.00. Det finns även hästridning för barn, samt det traditionella författarsamtalet i Vagnsmuséet som i år är en presentation av hembygdsboken Vårt Hitis. Kimitoöns Sjöräddare kommer att vara på plats i bryggan och förevisa den nya sjöräddningsbåten Mona, vars namn har anknytning till Söderlngvik Gårds historia.

Söderlångviks museum har genomgått en omfattande grundrenovering, som börjar vara på slutrakan. Muséet är inte ännu öppet för besökare, utan kommer att öppnas i maj 2021. Huset kan såklart beundras utifrån. Parken är också vackert förnyad och kommer att presenteras. Parkens planerare Victoria Hagman från VIVA Garden kommer att ha en guidad tur på svenska kl. 11.30 och en på finska kl. 13.00.

Restaurangen kommer att vara öppen under hela äppeldagen lördag 26.9 kl. 10-16.

– Dagen till ära bakar vi en äppeldagsbakelse, berättar restaurangansvariga Tanja Holmström och hälsar besökarna välkomna. (ABL)

Share this in: