Söderlångvikin Kartanon Omenapäivää vietetään lauantaina

soderlangvikgard_artikel

Söderlångvikin kartano.

Omenanpoiminta on paraikaa täydessä vauhdissa Söderlångvikin kartanotilalla, ja sato on runsas. Tämän vuoden Omenapäivä on hieman erilainen kuin edellisinä vuosina. Omenamaistiaisia ei tällä kertaa järjestetä, mutta useita omenalajikkeita on myynnissä. Omenoiden myynti tapahtuu erillään muusta markkinahumusta.  

– Mutta erilaisia vinkkejä, kuten mitkä lajikkeet sopivat varastointiin ja mitkä omenapiiraaseen, jaamme mielellämme. Lisäksi myymme monia lajikkeita erikoishinnoin, kertoo puutarhuri Karin Arfman. 

Omenien lisäksi markkinoilta voi ostaa kotiin viemisiksi paikallisten tuottajien ruokaherkkuja sekä käsitöitä. 

– Sadonkorjuumarkkinoille on tulossa ilahduttava määrä myyjiä tänä vuonna. Laaja valikoima kattaa niin lähituotettuja ruokatuotteita kuin hienoja käsitöitä – esimerkiksi vuoden 2018 Omenapäivän taideteoksen Yöomenan tekijä, lasitaiteilija Jarl Hohenthal Taalintehtaalta tulee olemaan paikalla markkinoilla, toteaa tiedottaja Hanna Vuorio-Wilson.

Useilla näytteenasettajilla on metsänhoitoon, metsätalouteen ja puunhoitoon liittyviä tuotteita. Söderlångvikin kartano haluaa tällä tavalla korostaa suurta metsäpinta-alaansa. Paikalla on mm. Metsäkeskus, puunostajia ja tarvikemyyjiä. Teppo Suoranta ja Siv Wikström tutkivat puistopuita ultraäänilaitteella ja mikroporilla.

Omenapäivän ohjelmaan on viime vuosina sisältynyt kartanotilan miljööseen sijoittuva taideteos. Katja Öhrnbergin pirteänvärinen Piiritanssi-veistos levittäytyy metsään kiemurtelevan Leppäkerttupolun juurelle päärakennuksen itäisellä puolella. 

– Istahda piirin keskellä olevalle kannolle ja kuuntele mitä puilla ja muulla luonnolla on sinulle kerrottavanaan, kehottaa tuottaja Kerttu Raittila. 

Veistos on osa Öhrnbergin Rohto-näyttelyä, joka on nähtävissä Café Söderlångvikissa. Sagalundin Lastenkulttuurikeskuksen kanssa yhteistyössä tuotettu maalaustyöpaja Värejä & Tunteita seuraa näyttelyn ja Omenapäivän taideteoksen teemoja. 

Yhteistyössä Baltic Jazzin kanssa klarinetisti ja saksofonisti Antti Sarpila esiintyy klo 12, Kake & co esiintyy klo 13.00  ja  lasten suursuosikki, Arne Alligaattorin konsertti alkaa klo 14. 

Lapset voivat kokeilla hevosratsastusta ja Vaunumuseon kirjailijatapaamisessa pääsee tutustumaan kotiseutukirjaan Vårt Hitis. Rannassa olevalla laiturilla voi tutustua Kemiönsaaren Meripelastajiin ja heidän uuteen meripelastusveneeseen, Monaan – nimi, joka liittyy Söderlångvikin kartanon historiaan. 

Söderlångvikin museo on läpikäynyt mittavan peruskorjauksen, joka on loppusuoralla. Museo ei kuitenkaan ole vielä auki yleisölle, vaan avautuu toukokuussa 2021. Taloa voi totta kai ihailla ulkoapäin, samoin kuin uusittua puistoa, jossa järjestetään esittelykierrokset. Puiston suunnittelusta vastannut Victoria Hagman VIVA Gardenista pitää opastuskierrokset ruotsiksi klo 11.30 ja suomeksi klo 13.00.

Ravintola on auki koko Omenapäivän aikana 26.9. klo 10-16.

– Päivän kunniaksi leivotaan omenapäivän leivoksia, kertoo ravintolavastaava Tanja Holmström ja toivottaa vierailijat tervetulleiksi.(ABL)

Share this in: