Skogsutställning i Villa Lande

1_Kim Holmbergin näyttely on Villa Landessa _artikel

Kim Holmbergs utställning finns i Villa Lande.

”Skogen är ett mycket speciellt ställe för oss finländare. Skogen är en plats dit vi går för att ladda batterierna, skrika bort illamående, hämta föda, eller bara för att krama om ett träd. Skogen är säkert också en orsak till att Finland i flera år har valts till världens lyckligaste land. Skogen inspirerar många av mina målningar och därför är skogen också temat för denna utställning. Välkommen på utställning!”

Så skriver Kim Holmberg på sin konstsidor Art by Kim. Han har nyss hängt tio av sina tavlor i övre våningen i Villa Lande. Alla visar skogen under olika årstider och i olika belysning. Han har redan producerat ca 300 verk, alla i den egna ateljén i garaget.

Han har gjort lumpen i Dragsvik och studerade därefter informationsvetenskap vid Åbo Akademi. Han träffade sin hustru i Åbo och paret byggde för ett tiotal år sedan ett hus på Kimitoön. Till familjen hör också två barn och en hund. Kim arbetar som forskare vid Åbo universitet.

Han blev intresserad av konst redan som ung men hann inte ägna sig åt konsten för alla övriga uppgifters skull. För ca tre år sedan fick han som födelsedagsgåva av sin mor en sats material för oljemålning och började måla aktivt.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202201

– Målandet är en god motvikt till forskandet, som långt går ut på att sitta vid datorn. Att måla är verkligt god mindfulness för man kan inte tänka på annat då man målar. Jag hade inte prövat på oljemålning tidigare. Jag var lite tveksam om jag skulle ställa ut mina verk, men Mona Söderblom övertalade mig.

Holmberg fotograferar också men oljemålningarna är fantasiskapelser, inte återgivning av verkliga platser. Han säger att det fina med konst är att den innebär olika saker för olika människor. Särskilt i de abstrakta verken kan envar göra sin egen tolkning eller känna igen något personligt. Det kan vara något helt annat än det konstnären har avsett eller tänkt sig.

– Jag anser att konstnären inte ska bestämma för noga vad verket föreställer. I mitt arbete ska jag tolka forskning men då kan man inte vara så kreativ som när man skapar konst. Att göra en tavla kan ta veckor. Målandet framskridet i etapper. Emellanåt ska tavlan torka ett par veckor mellan de olika skedena.

Utställningen är öppen då biblioteket är öppet fram till utgången av januari. Man kan bekanta sig med hans arbeten på artbykim https://artbykim.fi

 

Text & bild: Jonna Lappalainen, Översättning: Ingrid Sandman

2_Taulut ovat myynnissä_artikel

Tavlorna är till salu.

Share this in: