September Open förnyas

OD6A7574september_open_artikel

Jaakko Nuotio från Rohan Tallit har höga förväntningar och berättar att evenemanget oftast har gynnats av bra väder.

Arrangörer för September Open är i år Hämeen keskiaikafestivaali, Rohan Tallit och Dalsbruks byalag. Fortfarande ingår de medeltida inslagen, Skördemarknaden och företagsmässan i begivenheten. Jaakko Nuotio från Rohan Tallit i Västanfjärd berättar att evenemanget i år börjar redan på fredagen då Tavernan öppnar. Tavernan finns framför kolaugnarna och är öppen till midnatt.

Det egentliga evenemanget startar på lördagen. Nuotio meddelar att försäljarna får komma redan på fredagen och stanna kvar tills begivenheten är slut vid midnatt på lördagen.

September Open arrangeras nu för första gången enligt det här konceptet. Nuotio tror att evenemanget blir verkligt fint. September Open är det största publikevenemanget på Kimitoön. Besökarantalet har alla år överstigit 6 000 personer. Nuotio och Rohan Tallit har deltagit från det evenemanget började ordnas, men är nu första gången med som arrangör. Allt som allt deltar ett femtiotal människor i arrangemangen.

– Inte är det ju så invecklat att arrangera något som det här. Att arrangera evenemang är ju vårt levebröd så vi har rutinerna inne, säger han.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202136

Arrangerandet innebär emellertid ändå mycket arbete, en del sådant som inte ens syns för besökarna. Man måste göra upp tidtabeller och förhandsplanera. Nuotio tycker det bästa med September Open är tidpunkten. Vid den här tiden tar ju säsongen slut för många försäljare och det ordnas inte mera så väldigt många evenemang i Finland på hösten.

– Säsongavslutningen inverkar också på besöksfrekvensen; konkurrensen med andra begivenheter är inte stor.

Nuotio förväntar sig minst lika många besökare som tidigare år. I fjol arrangerades evenemanget ju inte p.g.a. coronan så i år finns det verkligen en beställning på det. Självklart beaktas avstånd och andra coronabegränsningar.

Text: Jerker Jokiniemi, Övers.: Ingrid Sandman