Sauli Niinistö besökte Örö

Presidentti_artikel

På promenaden från hamnen till restaurangen och hotellet hade presidenten sällskap av bl.a. Erika Strandberg och Daniel Wilson.

I samband med att president Sauli Niinistö förra veckan inspekterade marinen på Russarö och följde med övningen Ritva 21 hann han också besöka Örö i Skärgårdshavets nationalpark. 

På programmet stod en träff med kommunens representanter, kommundirektör Erika Strandberg och fullmäktigeordförande Daniel Wilson, med företagarna som driver turismföretagsamheten på Örö, representanter för Forststyrelsen som administrerar ön samt med medierna. Under besöket bekantade presidenten sig också med den mångomtalade naturen på Örö med dess unika flora och fauna.

Niinistö gav sin syn på konflikten mellan stormakterna och uttryckte sitt hopp om att mötet mellan Vladimir Putin och Joe Biden ska bidra till att minska spänningen. Vad Finland beträffar sade presidenten att man nog tittar på oss och avlyssnar oss även om det inte finns belägg för att vi skulle ha råkat ut för det som har avslöjats om våra nordiska grannar.

- Förhållandena i Östersjön har lugnat ner sig jämfört med åren efter 2014, men det som händer mellan stormakterna kan återspeglas hos oss, sade han men yttrade sig positivt om den försvarsberedskap han nyss hade sett exempel på.

Niinistö skämtade en aning när han blev påmind om sin rekryttid på Örö men betonade också de nyttiga erfarenheterna av att under tjänstgöringen ha blivit bekant med killar med olika bakgrund.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x185_abl_202123

 

FÖR KIMITOÖNS kommun innebar presidentens besök positiv publicitet. Strandberg och Wilson fick också tillfälle att informera honom om den positiva utveckling kommunen har upplevat under coronatiden: deltidsboende som via distansarbete har märkt att man kan bo på landet, ett antal nyinflyttade och god efterfrågan på fastigheter.

Örö överfördes år 2015 från Försvarsmakten till Forststyrelsen och öppnades för allmänheten. Ön besöks numera av upp till 35 000 personer/år. Tillgängligheten har förbättrats radikalt och servicen har utvecklats i takt med efterfrågan. Öns historia som kustfort och framför allt dess natur gör den till en av Skärgårdshavets nationalparks främsta attraktioner. Presidentbesöket bidrar säkert till att göra Örö ännu mera känt. 

Text & bild: Ingrid Sandman

 

Niinistö_artikel

örö_artikel

Niinistö hann svara på många frågor under det korta presstillfället.

I gästhamnen kan man hyra en cykel och åka vidare på asfalterad väg.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram