Sami Salminen öns nya ledande läkare

Sami-Salminen_artikelfoto_IMG_8830

Kommunstyrelsen valde medicine licentiat Sami Salminen till öns nya ledande läkare på måndag. När Annonsbladet ringde honom nästa dag var han redan på jobb som inhoppare i Kimito hälsostation. Officiellt tillträder han sin tjänst 1.11.

Omsorgschef Harald Holmström säger sig vara jättenöjd och glad över styrelsens beslut.

– Jag ville tro att det är möjligt att anställa en egen ledande läkare till avdelningen. Nu när vi har en är det lättare att utveckla arbetet på sikt.

Salminen som är född och uppvuxen i Pemar, berättar att han har en positiv bild av Kimitoön, både när det gäller orten, hälsovårdspersonalen och patienterna.

– Jag känner mig hemma i en kommun av den här storleken. Dessutom har jag jobbat här några korta omgångar i ett tidigare skede och känner den vägen några av skötarna här. Jag inte påstå att jag känner orten, men helt främmande är den inte.

Intervjun går på finska tills Salminen får frågan hur han klarar svenskan. Svaret kommer på flytande svenska.

– Kimitoön är en tvåspråkig ort med svenskan i viktig ställning. Därför ser jag det som viktigt att alla ska få tala sitt modersmål. Jag kan inte säga att jag är tvåspråkig, men jag talar svenska så gott jag kan.  Litet draghjälp har jag av att jag gjorde militärtjänstgöringen i Nylands brigad och att jag vid behov talat svenska på jobbet.

Han säger sig gilla tanken med kundbetjäning, också utöver språket.

– Det kanske har med min bakgrund på den privata sektorn att göra, men jag upplever kundbetjäningen som viktig i likhet med kundupplevelsen: det ska kännas tryggt och trivsamt att vara på en mottagning.

 

Kan du tänka dig att flytta till ön?

– Jag, min fru och våra två barn (3 och 6 år) bor i ett hus i Littois i St:Karins, så vi har vårt liv där. Däremot har några vänner redan frågat mig om vi inte ska skaffa oss en sommarstugetomt på ön. Vi får väl se hur det blir med den saken. När man tänker på arbetsresan tycker jag att jag nog klarar ca 45 minuters körtid i ena riktningen.

Han tillägger att bilresan känns kort jämfört med det förra arbetet i östra Finland, då han var tvungen att endast komma hem till helgen.

Salminen har tidigare jobbat både inom privat och offentlig hälsovård. Tidigare som läkare i kliniskt arbete, regionansvarig chef och affärsansvarig chef för Attendo, senare som hälsocentralläkare i St:Karins och som delägarläkare i en privat läkarstation i landets östra delar.

Text och foto: Sam Cygnel. Käännös: Ingrid Sandman

 

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram