Publikrekord på Söderlångvik gårds Äppeldag

Appeldagen 2021 Arne Alligato r Camilla Moberg-Nordgren

Barnkonserten med Arne Alligator var mycket populär och gjorde många barn och vuxna glada. Foto: Camilla Moberg-Nordgren

Den sextonde Äppeldagen var en succé med många nöjda besökare, solsken och glada försäljare. Dalen, där Amos Anderson en gång vandrat, fylldes med musik och förföriska matdofter. Familjeevenemanget lockade nästan 3000 besökare.

På Äppeldagen skall det finnas någonting för alla. Hantverk, skördeprodukter och varierande mat blandades även i år med teknik- och skogsrelaterade företagspresentationer. Kake & Co, Antti Sarpila och Arne Alligator stod för musikunderhållningen. När det var Arnes tur att uppträda fylldes hela dalen av ett rungande ”JA”, barnen var minsann redo för att rocka loss tillsammans med den populära alligatorn. 

Skördeprodukter, hantverk och skogsägande

Hantverkaren Annika Baarman-Sundblom är väldigt nöjd med årets Äppeldag. Baarman-Sundblom har bland annat med sig produkter som värmer i de fallande hösttemperaturerna. 

– Ylle är ett populärt material, men det finns också många som är känsliga för det materialet. Bomullsmössor går därför också bra åt.

På en bänk sitter Marianne Nyman från Åbo och ser ut att njuta av marknadsvimlet. Det är andra gången som Nyman besöker Äppeldagen.

– Mitt barnbarn ville absolut komma och lyssna på Arne Alligator och äta sockervadd. Dagen har varit fin, men visst var det lite tråkigt att sitta 20 minuter i bilkö.

Från arrangörernas håll lovar man att till nästa år se över trafikarrangemangen. Regnet som kom dagarna innan Äppeldagen gjorde åkerparkeringen våt och mjuk, vilket i sin tur ledde till att trafiken inte löpte som den borde. 

Kimito gymnasiums abiturienter stekte våfflor och sålde kaffe och saft från sitt marknadsstånd. Isak Walk tvättade redan en timme före stängningsdags försäljningsståndet.

– Smeten tog slut. Vi är jättenöjda över att ha kunnat få in pengar till vår klasskassa. Nu blir det en kryssning till Tallinn.

På skogs- och teknikavdelningen märkte man att människor influerats av den pågående diskussionen om skogens många roller. Utställarna är glada över att det finns ett intresse av att diskutera skogsbruk.

– Klimatfrågan engagerar och många skogsägare vill även i framtiden bedriva ett lönsamt skogsbruk, säger Pia-Maria Thomssen, projektchef för Skogscentralens projekt Klimatsmart skogsägare.

Fem ton äpple fick nya ägare

Söderlångvik gårds konstmuseum hade öppet hus och många barnfamiljer passade på att besöka museet. På långbordet kunde man senare på eftermiddagen beundra många små konstverk som hade tillverkats under Amos Rex workshop. Med äpple som grund hade de mest fantasifyllda djuren byggts fram.

Äppeltorget i närheten av Café Söderlångvik dignade av solkyssta äpplen i olika färger. Nästan 5000 kg äpple följde med besökarna hem och dessutom förädlade produkter i form av sylt och must. Det var populärt att kunna smaka på olika äppelsorter och på så sätt hitta sin egen favorit.

– Många kunder undrade vilken äppelsort som är bäst att äta just nu. Många ville också veta vilken frukt som bäst lämpar sig till hushållsäpple, berättar gårdens trädgårdsmästare Karin Arfman.

Även i vagnsmuseet kunde man bekanta sig med många intressanta äppelsorter tillsammans med årets författargäst Gun-Britt Husberg, som nyligen gett ut boken Äpplen i Finland.

 

Café Söderlångvik och konstmuseet stänger den sista september och tackar sina kunder för en fin säsong. Söderlångvik gårds omgivning och dess naturstigar kan man fortsättningsvis besöka. Äppeldagen firas på Söderlångvik gård nästa år igen, den sista lördagen i september. (ABL)

Appeldagen 2021 matforsaljn ing Hanna Vuorio-Wilson

Marianne Nyman från Åbo besökte Äppeldagen för andra gången och tog Söderlångvik gårds äppelmust med sig hem.
Foto: Siv Vesterlund-Karlsson

Vid en av matpunkterna kunde man njuta av grillkorv med äppelchutney och sockrade äppel. 
Foto Hanna Vuorio-Wilson