Ennätysyleisö Söderlångvikin kartanon Omenapäivänä

Appeldagen 2021 Arne Alligato r Camilla Moberg-Nordgren

Aarne Alligaattorin lastenkonsertti oli erittäin suosittu ja sai kaikki lapset ja aikuiset hyvälle tuulelle. Foto: Camilla Moberg-Nordgren

Järjestyksessä kuudestoista Omenapäivä oli menestys, paikalla oli monta tyytyväistä vierailijaa auringonpaistetta ja iloisia myyjiä. Laakso, jossa Amos Anderson aikoinaan kuljeskeli, täyttyi musiikista ja houkuttelevista tuoksuista. Perhetapahtuma keräsi tällä kertaa lähes 3000 vierailijaa. 

Omenapäivänä löytyy aina jokaiselle jotakin. Käsitöitä, satokausituotteita ja vaihtelevat herkut sekoittuivat myös tänä vuonna tekniikka- ja metsäaiheisiin yritysesittelyihin. Kake & Co, Antti Sarpila ja Aarne Alligaattori vastasivat musiikillisesta annista. Kun vuorossa oli Aarne, koko laaksossa raikui ”KYLLÄ”, lapset totisesti olivat valmiita rokkaamaan yhdessä suositun alligaattorin kanssa. 

Viljelyssatoa, käsitöitä ja metsän omistusta

Käsityöläinen Annika Baarman-Sundblom on erittäin tyytyväinen tämän vuoden Omenapäivään. Baarman-Sundblomilla on mukana muun muassa tuotteita jotka lämmittävät näin syksyllä lämpötilojen laskiessa. 

– Villa on suosittu materiaali, mutta on myös monia jotka ovat sille allergisia. Puuvillamyssyt tekevät siksi myöskin kauppaansa. 

Puiston penkillä istuu Marianne Nyman Turusta ja näyttää nauttivan markkinahumusta. Nyman on nyt toista kertaa vierailulla Omenapäivänä.

– Lapsenlapseni halusi ehdottomasti tulla kuuntelemaan Aarne Alligaattoria ja syömään hattaraa. Päivä on ollut hieno, vaikka oli hieman ikävää joutua jonottamaan autossa 20 minuuttia. 

Järjestäjien suunnalta luvataan varmistaa, että paikoitus ensi vuonna sujuu. Muutamana päivänä ennen Omenapäivää kerääntynyt sademäärä pehmensi pellolle rakennetun paikoitusalueen siinä määrin, että liikenne ei nyt sujunut suunnitellulla tavalla.  

Kimito gymnasiumin abiturientit paistoivat markkinapuodissaan vohveleita ja myivät kahvia ja menua. Isak Walk siivosi lukiolaisten myyntipaikkaa jo tuntia ennen sulkemista. 

– Vohvelitaikina loppui. Olemme todella tyytyväisiä että saimme kerättyä rahaa luokkamme kassaan. Nyt suuntaamme yhdessä Tallinnan-risteilylle. 

Metsä- ja tekniikkaosastolla huomattin, että ihmiset ovat ottaneet vaikutteita käynnissä olevasta keskustelusta metsän eri rooleista. Näytteilleasettajat ovat iloisia, että intoa keskustella metsänhoidosta riittää.

– Ilmastokymykset herättävät keskustelua, ja moni metsänomistaja haluaa myös tulevaisuudessa harjoittaa kannattavaa metsätaloutta, sanoo Pia-Maria Thomssen, Suomen metsäkeskuksen Ilmastoviisas metsänomistaja -hankkeen projektipäällikkö. 

Viisi tonnia omenaa uusille omistajille

Söderlångvikin museolla oli avoimet ovet, ja moni lapsiperhe käytti tilaisuutta hyväkseen ja tutustui museoon ja osallistui Amos Rexin taidetyöpajaan. Museon suuressa ruokasalissa saatettiin myöhemmin iltapäivällä ihailla työpajan tuloksia. Mitä mielikuvituksellisimpia eläimiä oli syntynyt, pohjanaan tietysti omena. 

Ravintola Café Söderlångvikin lähettyvillä sijainnut omenatori notkui auringon hivelemiä omenoita eri väreissä. Lähes 5000 kg omenoita lähtivät vierailijoiden mukana kotiin, ja lisäksi muita omenatuotteita kuten hilloa ja mehua. Eri omenalaatujen maistelu ja sitä kautta oman suosikkinsa löytäminen oli suosittua. 

– Monet tiedustelivat mikä omenalajike on herkullisimmillaan juuri nyt. Monesti kysyttiin myös mikä hedelmistä sopii parhaiten talousomenaksi, kertoo kartanon vastaava puutarhuri Karin Arfman.

Myös vaunumuseossa saattoi tutustua moniin mielenkiintoisiin omenalajikkeisiin yhdessä tämän vuoden kirjailijavieraan kanssa. Gun-Britt Husberg on tänä vuonna julkaissut kirjan Äpplen i Finland (suom. Suomen omenat).

 

Café Söderlångvik sekä taidemuseo sulkeutuvat talveksi syyskuun viimeisenä päivänä, ja kiittävät asiakkaitaan upeasta kesäkaudesta. Myös tästedes Söderlångvikin kartanon ympäristöön ja luontopolkuihin saa vapasti tutustua. Omenapäivää vietetään jälleen ensi vuonna, syyskuun viimeisenä lauantaina.  (ABL)

Appeldagen 2021 matforsaljn ing Hanna Vuorio-Wilson

Marianne Nyman Turusta vieraili Omenapäivällä toista kertaa ja vei kotiin Söderlångvikin tilan omenamehua. 
Foto: Siv Vesterlund-Karlsson

Yhdessä ruokapaikoista sai nauttia grillattuja makkaroita omenachutneylla sekä karamelliomenoita. 
Foto Hanna Vuorio-Wilson