Evenemanget går av stapeln på Hembygdens vänner i Hitis föreningshus Furutorp. Bild: Jörgen Holmström
Smaka på Skärgården 24.7 kl. 13-22 är en matfestival som ordnas på Hitis för första gången i sommar, i samarbete med ett flertal lokala producenter av mat och dryck. Det kommer att finnas olika maträtter, bakverk och drycker till försäljning, som man kan äta på platsen eller ta med sig hem. För barnen ordnas fiskdamm, och för de vuxna blir det en fiskidentifikationstävling där första pris är en kryssning med Silja Line. Med på resan är Janne Rautio som kommer att berätta om vildfisk. Deltagare i festivalen är bland annat Café Kardemumma, Jordkällaren, Rousal Brygghus och Rosala Bagaren, Källarvinden, Dessis Skärgårdskök, Björknäs Trädgård, Rosendalen och Närboden.
- Själva idén kläcktes förra sommaren om att göra något nytt på Hitis. Det finns så många bra lokala företag som erbjuder något att äta eller dricka och varför då inte samla ihop dessa en dag på Hitis. Idén presenterades för styrelsen i HvH i höstas och för medlemmarna på årsmötet i början av året. Sedan satte arbetet igång med att kontakta de lokala företagen och beskriva själva idén. Det har varit en hel del detaljer att ta itu med under våren, och nu så här nära inpå evenemanget börjar spänningen kännas. Vi hoppas självklart på många gäster, men eftersom det är helt nytt för oss så vet vi inte riktigt hur många som kommer. Intresset verkar dock vara mycket stort, berättar Christer Wiberg från föreningens styrelse.
Info: Visit Kimitoön
Läs även om festivalen lokalproducerat i Annonsbladets sommartidning
Text & första sidans foto: Hanna Vuorio-Wilson