Poker Run båtarna tar paus i Kasnäs lördag 8.8

pokerrunrutten_artikel

Rutten för årets Poker Run.

Lördagen den 8 augusti har man möjlighet att se och höra racerbåtarna, som deltar i årets Poker Run Hanko, då de tar paus i Kasnäs på eftermiddagen. Petri Järvinen, själv Kasnäsbo, är en av dem som arrangerar evenemanget.  De övriga i arrangörsstaben är Marko Tarkiainen, Petri Ohtonen, Tero Toivonen och Roni Sture. Järvinen berättar att läget med coronan gör att arrangemangen i Kasnäs måste omorganiseras för att fylla alla direktiv om folksamlingar. I år kommer man att stänga tankningsbryggan för andra än deltagarna i Poker Run, under de dryga två timmar det tar för båtarna att tanka. Deltagarna äter sedan lunch i ett skilt utrymme bredvid gästhamnen.

POKER RUN HANKO startar redan på fredagen i Hangö. På kvällen ordnas en välgörenhetsauktion till förmån för Finlands Sjöräddningssällskap. Järvinen berättar att man fått in fina donationer till auktionen och han hoppas att man får ihop en större summa att donera till sjöräddarna.

De närmare 60 racerbåtarna och jetskina startar sina motorer på lördagen klockan 12 och kör sedan till Östersjö Port för ett hastighetstest, innan den gemensamma starten mot Kasnäs går klockan 13.15. I år är rutten ny och går under Lövö bro till Kasnäs. Järvinen säger att båtarna givetvis följer alla hastighetsbegränsningar under rutten. Bäst kan man följa med båtarnas färd från fritidsbåtar ute på havet. Viktigt är att man lämnar farleden fri, för att undvika olyckor med de snabba båtarna. Man kan också följa evenemanget från stränder längs rutten. Stugfolk vid rutten får vara beredda på svallvågor och vrålet från båtarnas motorer. I Kasnäs är det bästa stället att se då båtarna kommer och far, från vågbrytaren och från stranden mot väster. Man kommer att ha en speaker på plats, som informerar publiken om när båtarna är på väg att anlöpa Kasnäs. Salmon Farms gård öppnas upp för bilparkering under dagen. Hamnterassen omvandlas till ett VIP-område, där man kan beställa eget bord. Skärgårdstorget blir utskänkningsområde och en Poker Run shop öppnas under evenemanget. Arrangörerna önskar att folk tar hänsyn och håller avstånd till andra och inte kommer på plats om man känner sig det minsta sjuk. Man räknar med en stor publik i Kasnäs. Järvinen berömmer samarbetet med Kasnäs, som har kapacitet att ordna service för både deltagare och publik under evenemanget.

RACERBÅTARNA får ofta kritik för att vara miljöbovar. Järvinen säger att de här båtarna visserligen för oljud och använder enorma mängder bränsle, men de körs endast under ett par race varje sommar, så miljöbelastningen blir därmed inte särskilt stor. Racerbåtarna är en hobby för ägarna, som varje vinter fixar på sina båtar för att de skall vara i skick till sommaren. Poker Run är ett evenemang där publiken får möjlighet att se Finlands snabbaste båtar i action. Under rutten får de deltagande båtarna fem stycken spelkort vid olika punkter. Den som har den bästa pokerhanden vid racets slut vinner en flygning med privatplan för fyra personer med middag i en nordisk stad. För jetskina ordnas en egen pokertävling. Varje år delas det också ut pris för de bästa maskeraddräkterna. Järvinen säger att de har egna fotografer, som fotograferar båtarna från helikoptrar. Många privatpersoner tar fina bilder av båtarna längs rutten och arrangörerna vill gärna få in bilder att använda. De tre bästa bilderna belönas med en aluminiumtavla gjord av en egen bild.

Sjöbevakarna och Sjöräddarna medverkar under evenemanget och ser säkerheten till sjöss. Starten från Kasnäs går efter klockan 16 i full fart söderut tillbaka mot Hangö, förbi Hitis, Vänoxa och Padva. Kvällen avslutas med middag och prisutdelning i Hangö. På kvällsfesten uppträder Teflon Brothers.

Man hittar mera information och aktuellt på www.pokerrun.fi samt på Facebook och Instagram.

 

Text: Maria Manelius/IS, Foto: Maria Manelius & Sami Lujala(båtfoto/venekuva)

 

pokerrun_artikel2

Petri Järvinen och Marko Tarkiainen i Kasnäs hamn.

PokerKasnas_254x180