Örö värt ett besök även på vintern

oro_terhijulin_artikel

Mats Terhi Julin bor på Örö.

I mars 2020 tog företagarna Nina Liiski-Tirkkonen och Janne Tirkkonen över turismverksamheten vid Örö kustfort. De har valt att ha verksamheten i gång året runt och det är nu första vintern som kustfortet håller öppet.

VINTERN har varit rätt så lugn och vintervädret har fört med sig en del utmaningar. Sedan havet täcktes av is har förbindelsebåten åkt till Örö endast en gång i veckan. Detta har lett till att man då endast har kunnat besöka Örö en hel vecka åt gången. Örös logi har ändå lockat personer som arbetar på distans och grupper som rört sig på långfärdsskridskor. Med långfärdsskridskor eller svävare kan man förstås ta sig till Örö på egen hand om isen bara tillåter.

Under måndagen blev det dock klart att förbindelsebåten m/s Stella kommer att lägga till några turer till Örö på sin menförestidtabell. Detta betyder att det kommer gå tre turer i veckan till Örö i alla fall några veckor framåt. Resetiden är en timme och turen går från Kasnäs. Turen till Örö körs enligt beställning, så man bör ringa till m/s Stella på förhand och boka sin plats. Turerna inleds denna vecka och körs nu torsdagar, fredagar och söndagar.

(Artikeln fortsätter efter annonsen)

kompass_254x140_abl_202108

Eftersom det har varit utmanande med vinteromständigheterna har man inte marknadsfört eller ordnat speciellt program inför sportlovet, men Örö har ändå mycket att erbjuda året runt. Örös historiska byggnader med tillhörande kanoner och bunkers går att besöka året om. Det finns fina vandringleder att ta eller så kan man bara strosa runt fritt i naturen. De flesta kommer dit för att njuta av det otroliga lugnet som ligger över ön.

Restaurangverksamheten på Örö är under vintern endast öppen på beställning, men Liiski-Tirkkonen berättar att kokmöjligheterna i alla deras inkvarteringsalternativ är väldigt bra. För mera information kan man besöka deras hemsida eller kontakta dem. Liiski-Tirkkonen hälsar alla besökare hjärtligt välkomna!

 

Text: Anna Kevin, Foto: Örö

oro2_artikel_vinterskrud