Open Deck på jakten Eugenia

6.5.2022 - annonsbladet

eugenia_artikel

Eugenia kan ses 14.5 BåtDag på Kalkholmen och 28.5 i Söderlångvik.

På Kalkholmens Marina kan man under Båtdagen den 14 maj bekanta sig med jakten Eugenia. På plats är åtminstone manskapet och besökarna kan bekanta sig med fartyget och ställa frågor berättar Christian Kvarnström, som koordinerar Eugenias verksamhet.

Följande vecka börjar seglatserna med skolgrupper. Några lågstadiegrupper som kommer bortifrån seglar först och därefter kommer elever från kursen med marin inriktning vid Kimitoöns gymnasium för att segla med Eugenia.

Kvarnström berättar att eleverna som har valt den marina linjen studerar bl.a. sjömanskunskap. Seglingsturen går till Brännskär, där eleverna övernattar. Under seglingen övar man sig att navigera och manövrera Eugenia enligt gamla tiders segling.

Gymnasiet bjuder på flera kurser med marina ämnen. Sjömanskap 1-2 ger grunderna i sjöfart, motorteknikkursen ur sjöfartsperspektiv handlar om båtmotorer. Inalles har gymnasiet ett tiotal kurser om sjöfart.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202218 copy

Segelturerna för allmänheten till Örö börjar i juni. Dessa ordnas tisdagen sista veckan i juni och i juli på tisdagar och onsdagar. I augusti ordnas turer de två första tisdagarna. Kryssningen tar åtta timmar och på Örö, kan man titta på kanonerna, äta, njuta av naturen i tre timmar.

En nyhet i sommar är seglatserna till Söderlångvik. Tillsvidare har man inte seglingar dit för allmänheten men gruppresor kan ordnas. Goda resmål i den vackra skärgården är också Bolax med säl-safari, Hitis och Tunnhamn.

Av dem som seglar krävs ingen tidigare erfarenhet. Enligt Kvarnström är det viktigaste att delta i seglatsen och njuta ombord.

Visst får den som vill hjälpa till att sätta segel och delta aktivt i seglandet, säger han.

Eugenia kan också ses i Söderlångvik den 28 maj.

eugenia2_artikel

AVSIKTEN med föreningen Pro Kimitoö-Skutan är att förmedla den gamla seglingsraditionerna till ungdomar och barn. Kvarnström säger att det är en av föreningens viktigaste uppgifter. Sagalunds museum medverkar i föreningens verksamhet genom att ordna händelser och seglatser.. Det lönar sig utan vidare att komma till Kalkholmen och bekanta sig med replikajakten Eugenia, vars förebild är vår skärgårds sista seglande fraktfartyg utan hjälpmotor.

I juni finns fortfarande lediga tider att boka Eugenia. Man kan boka via Skärgårdsbokning. I sommar kommer man att se Eugenia i Dalsbruk under September Open arrangeras seglingar för allmänheten. Under Baltic Jazz, Norpas är det Open Deck på Eugenia.

Text: Jerker Jokiniemi, Översättning.: Ingrid Sandman

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram