Nya verksamheter i den gamla låsfabriken

ben_lindstrom-artikel

Ben Lindström utanför den gamla låsfabriken i Björkboda.

Sedan ASSA Abloy lade ner låsfabriken i Björkboda för ett par år sedan, har de stora fabrikshallarna ekat tomma. I november 2020 köpte Ben Lindström och Henrik Hemmilä, med nybildade företaget AB Benkka OY, fabriksutrymmena och sakta men säkert fylls hallarna igen. Det är sammanlagt frågan om över 10 000 kvadratmeter varma utrymmen.

Tanken var huvudsakligen att Kimitoöns Båtcenter, där Lindström är VD, ska hyra hallarna till båtförvaring och service för sina kunders båtar. Det är främst frågan om mindre och mellanstora båtar. Fabriksbyggnaden är tillbyggd i flera omgångar med nyare hallar, som passar utmärkt för båtförvaring. Hallarna har stora portar och det går bra att köra in båtarna på släp. Den gamla låsfabriken har släta, rena golvytor, så det har inte behövts några större åtgärder invändigt för verksamheten. I nuläget har man ungefär 100 båtar i utrymmena i Björkboda, vilket är hälften av alla båtar företaget har i vinterförvar. En hall är iordningsställd för service av båtarna, Kimitoöns Båtcenter är det enda företaget på ön med auktoriserad Yamaha-service. Det finns även möjlighet för privatpersoner att hyra förvaringsplats för båtar, bilar eller husvagnar i hallarna.

(Artikeln fortsätter efter annonsen)

kompass_254x140_abl_202104_rev2

JUST NU håller man på att sanera marken kring fabriken och kör bort förorenad jord. Det är Abloy som står för dessa kostnader. Sen kommer gården att snyggas upp. Fabriken, som nu värms upp med olja, kommer att få ett förnyat värmesystem. Lindström berättar att den fina gamla byggnaden är skyddad och kommer att hållas i ursprungligt skick. Inomhus blir det att riva en del väggar och färdigställa utrymmen i olika storlekar.

Planen är att hyra ut lagerutrymmen och andra sorters utrymmen, vilka kan skräddarsys enligt kundernas önskemål.  I den gamla låsfabriken finns också en kontorsbyggnad med både större mötesrum och mindre kontorsrum. Det finns olika tankar om vad man kunde göra av den byggnaden, men inget är ännu fastslaget. Lindström säger att det bara är att ta kontakt om man behöver utrymmen eller annars har några bra förslag och idéer.

– Läget i Björkboda, mitt på Kimitoön, är perfekt, säger Lindström.

Text och foto: Maria Manelius/IS

Bjorkbodahallarna_ben_lindstrom_artikel

Kimitoöns Båtcenter hyr hallar till förvaring av båtar.