Ny kräftföretagare på Kimitoön

kraftforetagare_artikel

Sabina Magnusson kokar kräftor.

Sabina Magnusson driver sedan år 2007 sitt företag F:ma Sabina Magnusson, inom vilket hon erbjuder catering- och restaurangtjänster samt serverings- och städjobb. Nu har företaget fått tillskott av ytterligare ett verksamhetsområde, nämligen tillredning och försäljning av inhemska signalkräftor. Verksamheten går under namnet Skärgårdskräftan.

När vi träffar henne för intervju, står hon hemma på sin gård i en garagebyggnad med full utrustning för kräftkokning. Hon fyller de stora grytorna med vatten som de nyfångade kräftorna ska koka i senare under dagen. Det är bråda tider, då kräftsäsongen nu är i full gång.

– Jag jobbar från tidig morgon till sen kväll, berättar hon.

Hur det kommer sig att Magnusson bestämde sig för att även börja sälja kräftor, har att göra med coronaepidemin. Då viruset kom och satte käppar i hjulen för företaget, så blev det aktuellt att utveckla verksamheten.

– Kräftfiske är också något jag har erfarenhet av sedan länge tillbaka. Då jag tidigare bodde nära Dragsfjärden så fiskade vi kräftor från den för eget bruk, berättar hon. De kräftor hon nu tillreder och säljer är ändå inte fiskade av henne själv, utan kommer från Säkylä.

Magnusson förklarar att det gäller att ha många järn i elden för att klara sig som ensamföretagare. Skärgårdskräftan kompletterar hennes övriga catering- och serviceinriktade verksamhet. Eftersom det också enligt hennes vetskap bara fanns en annan kräftföretagare på Kimitoön sedan tidigare, så tyckte hon det fanns utrymme för ännu en. Till hennes glädje kan hon redan nu konstatera att efterfrågan på kräftor är stor.

Text & foto: Rebecca Börman/IS

Share this in: