Muminmuggar-populära för samlare

1_muminmuggar_artikel

En stor samling av muminmuggar. ”Rosa” muggen på framsida från 1990 var de första muggarna. Priset ligger nu runt 500 euro.

De första muminmuggarna tillverkades i början av 1990-talet. Finländarna, som i årtionden blivit förtjusta i Tove Janssons berättelser om figurerna i Mumindalen, tog genast muminmuggarna till sina hjärtan. Designen man använt till muminmuggarna är Arabias Teema-modell, designad av Kaj Franck. Muminillustrationerna till muggarna är till största delen gjorda av Tove Slotte, efter Janssons originalillustrationer. Med åren har muggarna stigit i värde, speciellt 1990-tals muggarna och specialmuggar som tillverkats i begränsat antal.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202212

I början utkom endast några muggar i året. Från och med år 2006 började man tillverka säsongsmuggar, en för sommarsäsongen och en för vintertiden. De muggar som är oanvända och har originalklistermärket kvar, ligger högst i värde för samlare. Desto flera muggar som utkom, desto flera människor började samla på dessa. Muggarna är populära i hela världen och man hittar många samlare i Asien, USA och Europa. 

I dagsläget har det utkommit över 100 olika muminmuggar. De allmännaste muggarna får man för någon tia, medan man för de sällsyntaste muggarna hamnar att betala flera tusen euro. Samlare säljer och köper muggar via auktioner och olika säljsidor på internet. Då nya specialmuggar utkommer, bildas ofta flera hundra meter långa köer utanför affärerna. Det lilla mumintrollet och hans vänner charmar människor i alla åldrar över hela världen.

Text & foto: Maria Manelius

4_muminmuggar_artikel

De senaste muminmuggarna är ”Lilla my på ängen” och ”Stinky i farten”, som utkom i februari.

3_muminmuggar_artikel

Mumindagsmuggarna från 2018 och 2021 sålde fort slut och steg i pris hos samlare.