Muumimukit ovat kerääjien suosiossa

24.3.2022 - annonsbladet

1_muminmuggar_artikel

Suuri kokoelma muumimukeja. Etusivun "Roosa" muki vuodelta 1990 oli ensimmäisiä mukeja. Sen hinta on nykyään n. 500 euroa.

Ensimmäiset muumimukit valmistettiin 1990-luvun alussa. Tove Janssonin kertomuksista Muumilaakson hahmoista vuosikymmenten ajan innostuneet suomalaiset ihastuivat välittömästi muumimukeihin. Arabian mukit ovat Kaj Franckin muotoilema Teemaa. Suurin osa muumikuvioista on Tove Slotten Janssonin alkuperäiskuvituksen mukaan muotoiltuja. Vuosien varrella mukien arvo on noussut. Etenkin 1990-luvun mukit ja rajoitetun määrän erikoismukit ovat arvossaan.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202212

Alussa mukeja julkaistiin vuodessa vain muutamia. Vuodesta 2006 alettiin valmistaa kausimukeja kesämökille ja talvikäyttöön. Keräilijät arvostavat ennen kaikkea käyttämättömiä mukeja, joissa alkuperäinen liimamerkki tallella. Mitä enemmän mukeja valmistettiin, sitä enemmän keräilijöitä tuli. Mukit ovat suosittuja koko maailmassa. Keräilijöitä löytyy Aasiasta, USA:sta ja Euroopasta. 

Tällä hetkellä on julkistettu yli sata erilaista muumimukia. Tavallisimpia saa n. kympillä; harvinaisimmista joutuu maksamaan useita tuhansia euroja. Keräilijät myyvät ja ostelevat mukinsa huutokaupoissa ja internetistä. Kun uusia erikoismukeja julkistetaan liikkeiden eteen usein syntyy satojen metrien mittaisia jonoja. Pieni muumipeikko ja hänen ystävänsä ihastuttavat kaikenikäisiä ihmisiä koko maailmassa.

Teksti & kuva: Maria Manelius, Käännös Ingrid Sandman

4_muminmuggar_artikel

Viimeiset, helmikuussa markkinoille tulleet muumimukit ovat ”Pikku Myy niityllä” ja Haisuli vauhdissa”. 

3_muminmuggar_artikel

Muumipäivämukit vuodelta 2018 ja -21 loppuivat pian ja niiden hinta nousi.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram