Mörkö mörkerfest anländer till Björkboda

morko_artikel

Mörkö mörkerfestival ordnas för femte gången på Kimitoön. Evenemanget roterar genom kommunens byar och byter plats varje år, och i år kommer det att äga rum i Björkboda, i området runt Kulturhus Björkboda. Tidigare har festivalen besökt Dalsbruk, Vreta och Örö.

Mörkö firar mörkret i stället för att vara en ljusfestival. Tanken är att skapa gemensam glädje under den mörkaste tiden på året och att omfamna mörkret genom att våga möta det, genom att konfrontera det, genom att sträcka ut handen och gå det till mötes. Genom att våga känna mörkret och genom att våga njuta av det. Även den här gången kommer det att finnas workshops, musik, utställningar, installationer och föreställningar på Mörkö.

I år kommer evenemanget att äga rum under två dagar. Fredagseftermiddagen börjar med uppförandet av en stor tältkåta. Kvällens höjdpunkt blir en fyrarätters “Twilight Dinner” som Café Adele har skapat, och som namnet antyder kan man avnjuta den i skymningen och njuta av dofter, smaker och ljud. Kvällen avslutas med mystisk musik och mörka experiment i salen.

(artikeln fortsätter under annonsen)

morko_artikel2

- Lördagen är en dag för skapande. Det kommer att hållas flera workshops på eftermiddagen: kom med och gör ljus, en mask av havregrynsgröt eller skuggvarelser! Du kan också göra en

ljuslykta och dekorera ett reflekterande plagg i mörkret i syateljén. En spökstig bjuder in modiga fackeläventyrare till skogen intill. Tillsammans med scouterna får man grilla korv och äter utomhusmat i en tältkåta. En skuggjonglör kommer att imponera på dig i hallen och en tarotkortsläsare avslöjar spännande detaljer i ditt liv, berättar man från arrangörerna.

Mörko 2022 kommer att visa upp flera konstverk. Maneterna som glödde i mörkret på förra årets Mörko svävar i vinden medan Norpas konstnärsresidens Milja Hakkarainen presenterar sin nya installation. Det är ett land av skuggor, där allt är upp och ner. Antti Tolvis ljus- och ljudinstallation “Electromagnetsim” fascinerar betraktaren i galleriet. Petra Hyvärinens och Aino Toivettulas dödsbilder visas i salongen. Elever från Kimitonejdens skola har tillsammans med Lisa Roberts gjort skuggfigurer som du kan använda för att skapa din egen föreställning.

Platsen är det nyligen öppnade Kulturhus Björkboda, även kallat KUBU, före detta Björkboda folkskola. Den mörka festen kommer att äga rum på husets gård, i ett stort tipi-tält på gården och i husets sal, aula och verkstadsutrymmen. (ABL)

Mer information om Kulturhus Björkboda här: https://kubu.fi/info/

abl_prenumerera_6x185web

Beställningsformulär

 

Beställ enkelt per e-post info@abl.sillipilvi.fi
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram