[:sv]

Redan 15 producenter och andra närmatsaktörer har anmält sig till mininärmatsmässan, som äger rum i Dalsbruks skola om en vecka. Arrangörerna – Kulta-projektets dragare Stella Törnroth och Jonas Bergström – hälsar att de som ännu inte har anmält sig ska göra det genast för att hinna med. Deadlinen för anmälningar går ut i morgon.
Det speciella med minimässan är att den har som syfte att knyta samman media och utställarna, för att därigenom ge branschen mera synlighet. Naturligtvis riktar man sig också till alla dem som vill titta in för att se vad det är som är på gång.
– Alla intresserade är hjärtligt välkomna. Vi hoppas att till exempel catering- och restaurangföretagarna tar vara på chansen för att se vilka råvaror som det går att få på ön, säger Bergström.
HÄRUTÖVER innefattar mässdagen bland annat en närmatssafari för skolans sjuor. Klassen kommer under förmiddagen att samla in sina råvaror från Mellangård i Vestlax, Kullas gård, Rosendalen samt äppelodlingarna och Björknäs trädgård i Söderlångvik.
– Råvarorna från safarin tillreds tillsammans med 4H till äkta, supergoda tapas, som serveras under mässan. Även andra smakprover kommer att finnas till hands, berättar Törnroth.
Den som känner för att fylla kassen med närmat kan göra en Reko-beställning lagom till mässdagen. Utdelningen sker på skolgården ungefär samtidigt som mässan pågår.
DET regionala Kulta-projektets projektchef Johanna Mattila i Turun Yliopistos Brahea-center kommer att vara på plats för att informera om projektet tillsammans med Törnroth och Bergström. Kulta riktar sig till livsmedelsbranschen och har konsumenten i fokus.
Bergström tydliggör att man som närmatsaktör – till exempel restaurangföretagare – inte behöver sälja 100 procentig närmat.
– Så svart-vitt är det ju inte. Tanken är att man använder lokala råvaror i den utsträckning som det är vettigt.
MININÄRMATSMÄSSAN hålls i Dalsbruksskolans matsal torsdag 11.4. kl. 16–19.

Dalsbruks skolassa viikon päästä järjestettäviin lähiruoan pienoismessuille on jo ilmoittautunut 15 tuottajaa ja muita lähiruoan toimijoita. Järjestäjinä toimivat KulTa -projektin vetäjät Stella Törnroth ja Jonas Bergström toivovat, että halukkaat ilmoittautuisivat mahdollisimman pian. Ilmoittautumisen takaraja on huomenna.
Messujen erikoisuutena on, että tarkoituksena on yhdistää media ja näytteilleasettajat jotta ala saisi näkyvyyttä. Tietenkin messuille toivotetaan tervetulleiksi kaikki, joita asia kiinnostaa.
– Kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita. Toivomme, että esimerkiksi catering- ja ravintolayrittäjät ottaisivat tilaisuudesta vaarin ja saapuisivat katsomaan, mitä raaka-aineita saarelta on saatavissa, Bergström sanoo.
LISÄKSI messuilla järjestetään lähiruokasafari koulun seitsemännen luokan oppilaille. Luokka kerää aamupäivän aikana raaka-aineita Vestlaxin Mellangårdista, Kullaksen tilalta, Rosendalenista sekä Söderlångvikin omenatarhoista ja Björknäsista.
– Safarilta saaduista raaka-aineista oppilaat valmistavat yhdessä 4H:n kanssa messuilla tarjottavia, aitoja, supermaukkaita tapaksia. Muitakin maistiaisia on tarjolla, Törnroth kertoo.
Jos haluaa täyttää kassinsa lähiruoalla voi tehdä Reko-tilauksensa messupäiväksi. Tuottet toimitetaan asiakkaille koulun pihalla messujen aikana.
ALUEELLISEN KulTa-projektin johtaja Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-centeristä on paikalla kertomassa projektista yhdessä Törnrothin ja Bergströmin kanssa. KulTa suuntautuu elintarvikealalle ja keskiössä on kuluttaja.
Bergström selittää, että lähiruokatoimijan, kuten esimerkiksi ravintoloitsijan, ei tarvitse tarjota sataprosenttista lähiruokaa.
– Asia ei ole noin mustavalkoinen. Ajatuksena on, että paikallisia raaka-aineita käytetään niin paljon kuin on järkevää.
MINIMESSUT järjestetään Dalsbruks skolan ruokasalissa torstaina 11.4. klo 16-19.
Text: Sam Cygnel foto: Stella Törnroth översättning: Ingrid Sandman