Mata eller inte?

1Linnunruoka_artikel

Fågelmat hittar man bra urval av i Aha. Kom ändå ihåg att avlägsna det gröna nätet från talgbollarna så fåglarna inte av misstag fastnar i det.

Fågelmatningen väcker årligen t.o.m. häftig diskussion. Var och vad ska man ge fåglarna eller ska man överhuvudtaget mata dem? Man är orolig för skadedjur och sluter ögonen för småfåglarnas hunger.

Enligt mig får och ska man utfodra fåglarna och jag klagar inte även om större fåglar kommer till platsen. De är ju också hungriga. Spettar och kajor, rentav kråkor är välkomna till vår matplats. I vårt förra hem kom kråkan och knackade på fönstret om jag hade glömt att lägga ut mat. Här i Dalsbruk knackar mesarna på fönstret om maten är sen.

När snön ligger vit och sjön är frusen är det hög tid att inleda vinterutfodringen. När blåmesen och koltrasten dyker upp på gården vet man att det börjar vara ont om föda i naturen. Viktigast är i alla fall att man fortsätter mata fåglarna hela vintern om man engång har börjat. Ända tills marken är bar och smulten på våren. Annars kan fåglarna rentav dö om utfodringen upphör och det är väldigt kallt.

Om det finns flera matställen på området byter fåglarna ställe då maten tar slut på ett av dem. Om de gillar den nya platsen bättre och  maten fylls på regelbundet kan det hända att de inte återvänder till den gamla.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x200_abl_202151

VAD SKA man ge fåglarna? Hemgjorda delikatesser kan man laga genom att smälta fett och blanda i olika slags frön och nötter. Använd gamla mjölkburkar, blomkrukor, kakformar eller varför inte kaffekoppar. Testa vilken blandning som går bäst åt. Tillsätt matolja i kokosfettet så blandningen inte blir för hård då det är kallt. Du kan också samla  rönnbär på hösten och bjuda dem åt fåglarna som torkade eller frysta.

Om du vill komma lättare undan, köp färdig fågelmat i butiken. Jag hittade det bästa urvalet i Aha i Dalsbruk. Där finns också färgglada fågelbräden, klockformade frökakor och stora plastkärl med lock där fågelmaten hålls undan för råttor och möss. Stora säckar kommer de däremot åt att stjäla mat ur.

Det lönar sig att ta bort det gröna nätet från talgbollarna så inte fåglarnas små fötter fastnar. Samtidigt skräpar du mindre i naturen. I allmänhet lönar det sig att placera fågelmatningen på ca 10 meters avstånd från byggningen. Då undviker man att fåglarna flyger mot fönstren om de blir rädda för någonting.

 

Text & bild: Jaana Aartomaa, Översättning: Ingrid Sandman

Share this in: