Ruokkia vai eikö ruokkia

1Linnunruoka_artikel

Ahasta löytyy hyvin linnuille ruokaa. Muista kuitenkin poistaa talipalloista vihreä verkko, etteivät linnut jää vahingossa siihen kiinni.

”Varpunen pienoinen syönyt kesä einehen…

…Tule tänne riemulla ota siemen multa”

Lintujen ruokinta herättää joka vuosi kiivastakin keskustelua. Missä ja mitä saa ruokkia vai saako ollenkaan? Pelätään tuhoeläimiä ja suljetaan silmät pikkulintujen nälänhädältä.

Mielestäni lintuja saa ja pitääkin ruokkia, enkä valita, vaikka isommatkin linnut tulevat ruokapaikoille. Nälkä se on niilläkin. Tikat ja naakat, jopa variksetkin ovat tervetulleita meidän ruokintapaikallemme. Edellisessä kodissamme varis tuli naputtamaan ikkunaan, jos olin unohtanut heidän ruokansa. Täällä Taalintehtaalla tintit nokkivat ikkunaa, jos sapuska on myöhässä.

Kun maassa on hanki ja järvet jäässä, on korkea aika aloittaa talviruokinta. Sinitiaisen ja mustarastaan saapuminen pihapiiriin kertoo siitä, että ravinto alkaa olla vähissä luonnossa.

Tärkeintä kuitenkin on, että kerran ruokinnan aloitettuaan, sitä pitää jatkaa koko talven yli, kunnes keväällä maa on paljas ja sula. Muuten linnut saattavat jopa menehtyä, jos ravinto loppuu kovien pakkasten aikaan.

Jos alueella on useita ruokabaareja, linnut vaihtavat paikkaa ruoan loppuessa. Mikäli uuden ruokapaikan tarjoilu on niille mieluisampaa ja säännöllistä, voi olla, etteivät ne enää kuluvan talven aikana palaa vanhalle paikalle.

Mitä linnuille kannattaa syöttää?

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x200_abl_202151

Tee-se-itse-lintuherkkuja voi valmistaa sulattamalla rasvaa ja sekoittamalla sen joukkoon erilaisia siemeniä ja pähkinöitä. Käytä muottina maitopurkkeja, kukkaruukkuja, kakkuvuokia tai vaikka kahvikuppeja. Testaa millainen seos menee parhaiten kaupaksi. Lisää kookosrasvan joukkoon ruokaöljyä, jottei seos pakkasella kovetu liikaa. Voit myös kerätä pihlajanmarjoja syksyisin talteen ja tarjoilla linnuille kuivattuina tai pakastettuina.

Jos haluat päästä helpommalla, osta valmiit tuotteet kaupasta. Löysin Taalintehtaan Ahasta parhaat linnunruokavalikoimat. Värikkäitä lintulautoja, kellon muotoisia siemenkakkuja ja isoja kannellisia muoviastioita, joissa linnun ruoka säilyy rottien ja hiirien ulottumattomissa. Suuriin säkkeihin ne sen sijaan pääsevät helposti ruokaa varastamaan.

Kannattaa poistaa vihreä verkko talipallon ympäriltä, ettei linnun pieni jalka takerru siihen kiinni. Samalla luontoon jää vähemmän roskaa.

Yleensä lintujen ruokintapaikka kannattaa sijoittaa noin 10 metrin päähän rakennuksesta. Sillä ehkäistään lintujen törmäily ikkunoihin, jos ne pelästyvät jotain. 

 

Teksti & kuva: Jaana Aartomaa

Share this in: