Martins båthall blev Rosala Skärgårdsservice

Jenny-Karlsson-med-familjens-tre-barn

Jenny Karlsson med familjens tre barn.

Bysmeden Martin Fagerholm startade år 1982 sitt företag Martins Båthall på Rosala, inom vilket han erbjudit båtförvaring, service och utrustning. Vid årsskiftet var det dags för honom att gå i pension och flytta närmare sonen och barnbarnen i Pargas. Till hans stora glädje fanns det en barnfamilj med två barn och ett tredje på kommande som genom djungeltrumman fått höra att Fagerholm är intresserad att sälja både sin fastighet och företagsverksamhet. Hitis/Rosala är nämligen i skrikande behov av barn för att den lilla skolan på ön ska kunna fortsätta sin verksamhet och det var just en barnfamilj han önskade sälja åt.

DE NYA företagarna heter Dan Mickelsson och Jenny Karlsson. De tog i början av året sitt pick och pack och flyttade ut till Rosala från Västanfjärd.

- Vi trivs jättebra här, både vi vuxna och barnen, säger Jenny som just nu håller sin lilla tre veckors son i famnen. Vi har mera tid tillsammans med barnen på det här viset. Kvällarna kändes korta förut när man var borta på jobb under dagen och bara hemma på kvällarna. Nu får barnen hänga med när vi utför arbeten i företaget och dessutom är dom gärna med och hjälper till.

Hon fortsätter att berätta om hur hon och Dan länge velat bli egenföretagare och att det nu blivit verklighet. Företaget heter nu ”Rosala Skärgårdsservice Öb” och sysslar dels med den båtrealterade verksamheten som Martins Båthall tidigare skött, men också en del annat såsom fastighets- och stugservice.

- Det nyaste är transportbåten vi införskaffat. Med den kan vi transportera t.ex. byggmaterial eller fyrhjulingar ut till fastigheter i skärgården. Vi ska också bygga ut bryggor på området, berättar Jenny.

ÄNNU inbringar företaget inte så mycket att familjen kunnat ge upp övriga jobb helt. Under intervjutillfället befann sig Dan på fastlandet för att sköta sitt jobb som lastbilschaufför. Med tiden hoppas de kunna försörja sig helt på företaget och tankar finns även att börja hyra ut övrevåningen i deras hus, som är en skild lägenhet.

- På så vis kan vi kanske locka någon barnfamilj hit ut till Rosala för att prova på hur det är att bo. Kanske någon som i långa loppet väljer att köpa ett fast boende åt sig här på orten, menar Jenny.

Text och foto: Rebecca Börman/IS

Martin-Fagerholm

Vid årsskiftet gick Martin Fagerholm i pension.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram