Ledande läkaren påminner: Covid-19 finns ännu i vårt samhälle

Sami-Salminen_IMG_8835

Viruset kan snabbt ta fart igen om man inte håller fast vid säkerhetsavstånd.

I jämförelse med många andra länder, har Finland lyckats hålla coronavirusepidemin effektivt under kontroll. I nuläget har epidemin stannat upp och antalet nya bekräftade fall dagligen är lågt. Restriktionerna har sakta hävts och vi uppmanas leva enligt det ”nya normala” och ta vårt eget ansvar för att minska risken att smittspridningen tar fart igen. Kimitoöns kommuns ledande läkare Sami Salminen påminner om att trots att läget är lugnt nu, så finns covid-19 viruset fortfarande i vårt samhälle.

– Det finns exempel både från vårt eget land och andra länder, hur viruset snabbt kan ta fart igen om man inte håller fast vid säkerhetsavstånd, stannar hemma om man är sjuk och håller god handhygien, säger han.

Salminen berättar att man i Österrike infört regler om att munskydd ska användas i butiker, vilket han inte tycker att är någon dum idé för att skydda andra, i synnerhet om man har luftvägssymtom. Ännu har inga rekommendationer om munskydd införts i Finland.

– För tillfället reser också många människor från andra länder till Finland och till Kimitoön, t.ex. kommer många från Sverige till sina sommarstugor eller för att hälsa på sina släktingar. Jag vill inte peka ut svenskarna på något vis, men det är viktigt att följa rekommendationen om frivillig karantän i två veckor om man reser in i landet från Sverige eftersom det helt enkelt finns mera fall av covid-19 där, poängterar Salminen.

Trots att det är viktigt att inte glömma att epidemin fortfarande pågår, så anser Salminen ändå att vi ska leva livet och göra de saker vi vill.

– Just nu finns det inga skäl att reglera sammankomster eller hur människor väljer att röra sig och träffa varandra. Dessutom fungerar rekommendationerna som råder kring förhindrande av spridningen av covid-19 viruset också som en effektiv metod för att minska spridningen av andra typer av virus. Det ”nya normala” är något vi borde leva enligt även efter att covid-19 viruset är förbi, menar han.

Text: Rebecca Börman/IS