Kimito Kvarn mal igen

15.9.2022 - annonsbladet

Kemion Mylly_art

Betongsilorna vid Kimito Kvarn. Inalles rymmer silorna 500 000 kg spannmål och mjöl.

Kvarnen som släkten Österberg grundade år 1903 har igen bytt ägare. Helsingin Kahvipaahtimo har köpt Kimito Kvarn. Vilka planer har kafferosteriet för kvarnen? Blir den kafferosteri?

Helsingin Kahvipaahtimos ena ägare, verkställande direktören Aki Aunola berättar att rosteriet nog stannar i Helsingfors. Avsikten är att fortsätta mala mjöl i Kimito Kvarn. Maskinerna börjar småningom vara funktionsdugliga. Man har reparerat och provkört dem.

- Kvarnen stod ju oanvänd över ett år och tyvärr påverkade det maskinernas skick.

(artikeln fortsätter under annonsen)

15.9_kompass_254x140_HighRes copy

Nu är maskineriet där rågen behandlas helt funktionsdugligt och igång varje vecka för att hållas ren. Han berättar också att man har planer på att öppna ett litet sommarkafé där kunderna kunde köpa pizza gräddad i en napolitansk pizzaugn. Bakelser och bröd skulle man beställa till kaféet från lokala producenter.

Man vill också använda spannmål från lokala odlare. Det är nu viktigt för verksamheten att man får in råvaran. Aunola säger att man kommer igång med höstens skörd. Om man har jämn tillgång till spannmål från lokala odlare är det bäst för kvarnen. 

- Avsikten är att behålla affärsverksamheten på ön och utveckla den så, att den är en del av lokalsamhället. Vi vill bygga upp en sådan service som tillför ön affärsverksamhet och ställer Finlands nästäldsta kvarn på fötter igen.

 

Text & Foto: Jaana Aartomaa, Översättning: Ingrid Sandman

Benjamin Andberg_art

Graundaren av Helsingin Kahvipaahtimo, Benjamin Andberg  är den andra ägaren till Kimito Kvarn. (Bild Saana Helmi)

abl_prenumerera_6x185web

Beställningsformulär

 

Beställ enkelt per e-post info@abl.sillipilvi.fi
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram