Kasandra Garden Centers vårtips till trädgården

golfkukka-artikel

"Golfblomman", Craspedia/ Solboll. 

Under coronapandemin har det blivit allt mer vanligt att människor hittar intresse för odling och andra trädgårdssysslor. Viktigt är ändå att komma ihåg att tänka på att det fortfarande kan vara kalla nätter som är skadliga för vissa växter, ännu gäller det alltså att tänka igenom vad man vågar plantera ut i trädgårdslanden.

⁃ Violer och penséer är mer tåliga och klarar upp till -8 grader, de kan se dåliga ut efter en kallare natt men brukar nog ta sig sedan, berättar Ulla Svens-Söderholm.

Margerit, nejlika samt rosor tål svalare temperatur, dock inte minusgrader.

I väntan på varmare väder kan man passa på att kratta i trädgården och sköta om gräsmattan genom att t.ex. lufta eller så nya gräsfrön på kala ställen. Marken ska helst vara torr då man krattar bort löv, riskor och gammal mossa. Nysådda ställen bör hållas fuktiga tills gräsfröna har rotat sig.

Man kan även sprida kalk på ställen där det växer mycket mossa, det tyder på ett lågt pH-värde i jorden och på så sätt kan man få gräset att växa fint igen.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202118_korjattu

 

Det är bra att passa på att svänga om trädgårdslanden nu så att eventuella ogräs torkar bort, man kan gärna också blanda ner gödsel i jorden som t.ex. avföring av häst(välbrunnen) och höna.

⁃ Vi tycker om miljövänliga alternativ. Allt är närodlat, uppvärmning sker med eldning av flis och vi använder oss även av biologisk bekämpning av ohyra ( dvs. andra levande organismer/insekter som äter upp andra insekter) samt använder vi delvis ekologisk gödsel, berättar Mikael Söderholm.

Vill man planera och förbereda trädgården kan man också förodla inomhus i kruka, för att sedan flytta ut dem då vädret tillåter. Blommor kan man ha utomhus i kruka, men det gäller att komma ihåg att ta in dem inför kalla nätter.

En blomma som varit väldigt populär den senaste tiden är Dahlia-blomman, speciellt bland yngre människor. Insektshotell är också populära just nu, meningen med dem är att nyttiga insekter ska vilja bosätta sig där för att övervintra. Känner man för att hjälpa t.ex. bin och fjärilar får man också gärna odla blommor som de tycker om.

Potatisodling är också något man kan börja med för att hinna få egen färsk potatis till sommarbordet.

⁃ Jag brukar säga som min pappa, håll potatisarna inomhus under sängen tills de får groddar och plantera sedan ut dem i potatislandet, berättar Ulla Svens-Söderholm och skrattar.

Potatisarna ger skörd efter cirka 70 dagar. Har man inte möjlighet till eget potatisland finns det även såkallade ”PotatoPot”s som man kan odla i, en slags kruka som är specialgjord för att du lätt ska kunna plocka din skörd. Det finns även ekologisk sättpotatis hos Kasandra Garden Center, vilket är en nyhet för dem i år.

En annan nyhet hos dem är ”golfblomman”, rätta namnet Craspedia/ Solboll.

Text & foto: Heidi Lindberg, Övers. :IS 

 

potatoPot_artikel

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram