Puutarhan kevätvihjeitä

golfkukka-artikel

”Golfkukka", Craspedia. 

Ihmisten mielenkiinto puutarhanviljelyyn on lisääntynyt koronan aikana. On silti hyvä muistaa, että kylmät yöt edelleen voivat vahingoittaa joitakin kasveja. On hyvä tietää, mitä jo nyt voi istuttaa puutarhaan.

Ulla Svens-Söderholm Kemiön Kasandra Garden Centerissä kertoo, että orvokit ja tarhaorvokit kestävät jopa 8 miinusastetta. Pakkasyön jälkeen ne voivat näyttää nuutuneilta, mutta elpyvät sitten. Päivänkakkarat, neilikat ja ruusutkin kestävät viileää mutta eivät pakkasasteita.

Lämpimämpää säätä odotellessa puutarhan voi haravoida. Nurmikkoa voidaan huoltaa kylvämällä ruohonsiemeniä paikkoihin, missä nurmikko näyttää huonolta. Kannattaa kastella kylvämisen jälkeen. Lehtiä, oksia ja sammalia haravoidessa on hyvä, jos maa on kuivaa. Paikkoja, jossa kasvaa sammalta voi kalkita happamuuden säätämiseksi nurmelle sopivaksi.

Svens-Söderholm kertoo, että nyt on sopiva aika kääntää kasvimaata. Näin rikkaruohot kuivuvat. Kannattaa myös lannoittaa, mielellään kanankakalla.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202118_korjattu

 

Mikael Söderholm kertoo suosivansa ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Kotitilallaan hän kasvattaa lähivihanneksia. Lämmitykseen käytetään haketta. Tuholaisiin käytetään biologisia menetelmiä (eli tuholaisia syöviä hyönteisiä). Lannoituskin on osittain ekologista.

Useita viljelykasveja voi myös kylvää ruukkuihin ja näin saada taimet hyvälle alulle sisätiloissa. Ruukkukukat voi viedä päivällä ulos kunhan muistaa siirtää ne sisälle yöksi.

Viime aikoina dahliat ovat olleet kovin suosittuja, varsinkin nuorten keskuudessa. Toinen trendikäs uutuus on hyönteishotellit. Niiden tarkoituksena on houkutella paikalle hyödyllisiä hyönteisiä talvehtimaan. Mehiläisille, kimalaisille ja perhosille ravinnon kannalta tärkeitä kukkiakin voi kasvattaa puutarhassa.

Mikäli haluaa uusia perunoita jo juhannukseksi, perunat voi pitää sisätiloissa kunnes de saavat kunnollisia ituja. Ulla Svens-Söderholm kertoo nauraen, että hänen isänsä tapasi neuvoa pitämään istutusperunat sängyn alla ja istuttaa ne perunamaahan, kun niissä oli idut.

Perunasato kypsyy n. 70 päivässä. Perunoita voi myös kasvattaa erikoisruukussa nimeltä Potatopot, joista on helppo noukkia satoa. Kasandrasta löytyy myös uutuus: ekoperunaa istutukseen. Toinen uutuus on ”golfkukka”, jonka tieteellinen nimi on Craspedia.

Teksti & kuvat: Heidi Lindberg, Käännös. :IS 

 

potatoPot_artikel

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram