Kardemummadoftande morgnar i över 30 år

Kimito Bagare_2_artikel

Rykten går om att Tony Holtegaards son Ludvig skulle fortsätta faderns arbete men Tony säger att detta inte stämmer. Planer för en fortsättning finns men detta klarnar i sinom tid.

Vi har i årtionden fått njuta av produkter från Kimito Bagare Ab. Nu pensionerar sig Tony Holtegaard. Hur det blir med bageriet är fortfarande oklart. Holtegaard har drivit bageriet sedan 1984. Mycket har förändrats sedan dess, både utrustningen och råvarorna. Han berättar att t.ex. mjölets kvalitet har stigit betydligt. Holtegaard berättar också att alla arbetsmoment i bageriet sker för hand och inte maskinellt och att detta har passat honom bra.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202132

Då man köper exempelvis ett franskbröd i affären har det inte vidrörts av någon hand före kundens. Hos Kimito Bagare är alla moment gjorda för hand. Ett industriellt framställt franskbröd har kommit till på ett par timmar. Ifall man vill få till stånd ett riktigt gott bröd tar det fyra till sex timmar.

– Alla arbetstimmarna i bageriet är olika och man får vara kreativ och pröva på nya saker, recept och tekniker. Somliga blir bestående och andra visar sig vara misslyckade och dem avstår man från. Man hittar mycket om bakning på YouTube och det är intressant att följa med. Surdegen är den bästa att jobba med, säger Holtegaard.

Text & bild: Heidi Sten, Övers.: IS

Kimito Bagare_3_artikel
Kimito Bagare_5_artikel

Allt bakas inte på morgonnatten. Degar sätts under dagens lopp. Bladdegen ska vila mellan kavlingarna.

Rå styrka behövs i detta skede.