Kasper Lindroos
Kasper Lindroos tog upp beställningar på julskinka på skördemarknaden redan några veckor sedan. Det finns att välja på hos Vestlax Mellangård. I praktiken får man vilken skinka som helst för skinkan skärs till enligt kundens önskemål. Många vill ha en skinka utan ben men Lindroos själv föredrar en med ben. Den har ju mer traditionell stämning fast den kräver mer arbete. Man kan beställa sin skinka färdigsaltad eller utan salt. Somliga vill salta sin skinka själva.
Till julbordet finns också t.ex. ytterfilé, kassler och korv. Lindroos säger att man strävar till att använda alla delar av grisen. Därför säljs skinkorna som paket där det också finns bl.a. korv.
(artikeln fortsätter under annonsen)
Vid jultid kan man också höra sig för om lite ovanliga köttprodukter.
- Om någon vill ha t.ex. 100 kg korv så fixar det sig, skrattar han.
Alla skinkor förhandsbeställs. På skördemarknaden beställs hundratals kg. Man kan också kontakta Vestax Mellangård och om man är ute i tillräckligt god tid ordnar det sig. Man slaktar enligt hur många skinkor som är beställda.
Att tillreda en skinka med ben tar längre tid än en benfri. Skinkan ska vara i 90-gradig ugn tills den är ca 70 grader inuti och detta tar nästan ett dygn. Vill man smaksätta skinkan ger rök av ekvirke en fin smak.
Kilopriset varierar från ca 20 euro för en vanlig skinka till skinkor som har skurits till enligt önskemål. Då är kilopriset ca 30 euro.
Text: Jerker Jokiniemi, Övers.: Ingrid Sandman