Ilya Kruglov spelar för Ukrainas folk

1_alexander_kruglov_galina_leonova_ilya_kruglov_artikel copy

Familjen Kruglov vill hjälpa Ukrainas folk genom att ordna en pianokonsert. Från vänster Alexander Kruglov, Galina Leonova och Ilya Kruglov.

Då Ilya Kruglov vaknade torsdagen den 24 februari och såg nyheterna om att Ryssland hade anfallit Ukraina, kändes det helt ofattbart. Han trodde nästan att han ännu sov och att det var en mardröm och inte verklighet. Han fördömer anfallet och säger att det är helt omotiverat för Ryssland att anfalla Ukraina och att inget egentligen kan vara en orsak att starta ett krig. Rätt fort efter den hårda chocken, bestämde han sig för att han måste göra det han kan. Eftersom han är musiker, blev det ett naturligt val att arrangera en pianokonsert till förmån för Ukrainas lidande folk. Han kontaktade församlingens musikledare Peter Södergård, som genast var med på noterna och ordnade det praktiska för att kunna genomföra konserten, som hålls i Villa Lande lördagen den 19 mars klockan 16.00. I samband med konserten har åhörarna möjlighet att ge ett frivilligt bidrag, som går direkt till Kyrkans Utlandshjälps insamling för Ukraina.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202210

FAMILJEN KRUGLOV, hemma från Ryssland, har bott i Dragsfjärd i många år. Barnen Alexander och Maria är uppväxta på Kimitoön. Hela familjen mår dåligt av kriget och har stor medkänsla för den civila befolkningen i Ukraina som lider stort just nu på grund av en mans ambitioner.

De är glada att de lever i Finland, ett respekterat land med samma rättigheter för alla. Kruglov säger att familjen märkt av att landet Finland har gott rykte utomlands. De brukar säga att de är ryssar som bor i Finland och då blir folk genast positivt inställda och berättar vad de vet om Finland. Kruglov säger vidare att det är en tragedi för Ryssland att president Vladimir Putin försämrat Rysslands rykte i världen under den tid han har varit i makten.

– Det är hemskt att en person kan förstöra framtiden för så många människor, säger Kruglov.

Sonen Alexander har nyligen avtjänat värnplikten vid Nylands brigad. Finland har blivit hans hemland och han säger att han är redo att skydda Finland i vilken situation som helst. Hela familjen Kruglov önskar och hoppas på att förnuftet och godheten segrar över detta vansinne och att kriget tar slut. Fast de flesta ryssar påverkats av den propaganda som de blivit matade av i åratal, finns det motstånd mot kriget i Ryssland. Kruglov berättar att många, speciellt högutbildade personer, som bland annat vetenskapsmän, läkare och musiker, skriver på protester mot kriget. 

– Finns det vilja att sluta fred, så går det, avslutar han.

Under konserten i Villa Lande kommer åhörarna att få lyssna till verk av kompositörerna Chopin, Brahms, Liszt, Bach, Rachmaninoff och Debussy. Nu har Kimitoöborna möjligheten att lyssna på vacker musik och samtidigt stöda Ukrainas folk gemensamt med familjen Kruglov.

 

Text & foto: Maria Manelius