Hur klarar sig en pensionär?

Senior woman reading morning newspaper, sitting in her favorite chair in her living room, looking happy

Tillsvidare har prisstegringarna inte inverkat särskilt mycket på Maris, 74, liv eller köpvanor. Nu har hon förvisso avstått från färsk fisk - rött kött har hon inte ätit på 40 år. Bränsle köper hon fortfarande för 60 euro i månaden. Körkilometerna har minskat något.

Mari berättar att hon köper mera konserver, såsom kycklingfiléer. De räcker till två måltider. Ofta lagar hon soppor eller risotto. Kaffets pris får henne inte upprörd. Hon klarar sig upp till två månader utan kaffe för hon dricker te. Det gröna teet bytte hon nyss till Pirkkas svarta ekote. I teet häller hon en skvätt havremjölk för det tycker hon smakar gott.

När hon gick till apoteket märkte hon att Presidentkaffet i butiken intill var till specialpris och kostade under sex euro. Det köpte hon. Hon brukar inte springa omkring efter billiga erbjudanden utan köper oftast i sin närbutik.

Mari har redan för länge sedan avstått från tidningar och tidskrifter. Av grannarna får hon svenskspråkiga tidningar och veckoslutsnumren av en finsk. Det är ju trevligt att börja dagen med att läsa tidningar. Till det kan det gå ett par timmar men som tur är kan en pensionär bestämma över sin tid.

(artikeln fortsätter under annonsen)

24.11_kompass_254x140_HighRes

Nya kläder har hon inte skaffat på ett par år. En del får hon som begagnade av sina kompisar. Nya skor skaffade hon i fjol. Ett par gånger om året förslår pengarna till frissabesök. Som födelsedagspresent fick hon ett presentkort till massören.

Till sina hobbyer åker hon alltid då det är möjligt tillsammans med andra. Hon har avstått från olika slag av föreningsverksamhet. Hon är ledsen över att hon inte alltid har kunnat delta i gemensamma luncher eller teaterresor. De skulle lätt kunna kosta 100 euro per gång. Också biobesöken har minskat.

 

FÖR ETT par veckor sedan fick Mari en starroperation i Salo. Hon är nöjd med den finländska sjukvården. Fast hon först besökte privatläkare fick hon där en remiss till kommunal vård.

Hon förberedde sig för livet efter operationen med att bära in ved, handla mat och fylla skafferiet. Som konvalescent får man inte bära tunga saker. I början måste hon bära solglasögon också inomhus men nu är det redan bättre. Operationen kostade 138 euro och ögondropparna 50 euro. Framgent måste hon ytterligare skaffa läsglasögon.

Hon berättar att hon till all lycka får brännveden från egen tomt. Den tidigare ägaren hade planterat tallplantor med en meters mellanrum. De har vuxit bra och det finns ännu tallar att hugga. Mari har bott på stället i 23 år.

Elräkningarna brukar under vintermånaderna var ganska höga och det oroar henne redan på förhand. Dem måste man vara beredd på. Mari har ännu inte kopplat på ett enda elbatteri. Köket uppvärms av vedspisen och i vardagsrummet flammar brasan. Så får hon stugan ganska varm, men stundom är hon tvungen att sätta på luftvärmepumpen en stund.

Inomhus har hon tjocka yllesockor och ylletröja och klarar sig bra.

 

Text: Jaana Aartomaa, Översättning: Ingrid Sandman Foto: Pixhill

abl_prenumerera_6x185web

Beställningsformulär

 

Beställ enkelt per e-post info@abl.sillipilvi.fi
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram