Miten eläkeläinen pärjää?

Senior woman reading morning newspaper, sitting in her favorite chair in her living room, looking happy

 

Uusia vaatteita Mari ei ole hankkinut pariin vuoteen, jonkin verran hän saa niitä kierrätettyinä kavereiltaan. Yhdet uudet kengät Mari hankki toissa vuonna. Pari kertaa vuodessa rahat riittävät kampaajalla käyntiin. Syntymäpäivälahjaksi hän sai lahjakortteja hierojalle.

Harrastuksiin Mari kulkee kimppakyydillä aina kun on mahdollista. Erilaisista yhdistystoiminnoista Mari on luopunut. Hän harmittelee sitä, ettei voinut aina osallistua yhteisiin lounas- tai teatterimatkoihin. Niihin kuitenkin helposti menisi 100 euroa per kerta. Myös elokuvakäynnit ovat vähentyneet.

Mari oli kaihileikkauksessa pari viikkoa sitten Salossa. Hän on tyytyväinen suomalaiseen sairaanhoitoon. Vaikka hän aluksi kävi yksityisellä lääkärillä, hän sai sieltä lähetteen kunnalliseen hoitoon.

 

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

24.11_kompass_254x140_HighRes

 

Leikkauksen jälkeiseen elämään hän varautui kantamalla polttopuita etukäteen sisälle, käymällä ruokakaupassa ja täyttämällä ruokakomeron. Mitään painavaa ei toipilaana saa kantaa.

Aluksi Mari joutui olemaan sisälläkin aurinkolasit päässään, mutta nyt jo hieman helpottaa. Silmätippoja pitää vielä käyttää pari viikkoa. Leikkaus maksoi 138 euroa ja silmätipat 50 euroa. Lukulasit pitää vielä tulevaisuudessa hankkia.

– Onneksi saan polttopuut omalta tontilta, edellinen tontin omistaja istutti männyntaimia metrin välein tontin päätyyn. Ne ovat hyvin kasvaneet ja vieläkin riittää kaadettavaa. Olen asunut tässä jo 23 vuotta.

Sähkölasku talvikuukausina on yleensä aika kova, ja se hirvittää jo etukäteen. Siihen pitää varautua. Mari ei ole vielä lämmittänyt yhtään sähköpattereilla. Keittiössä lämmittää puuhella ja olohuoneessa roihuaa takka. Niillä saa mökin lämpiämään melko hyvin, mutta joskus on pakko laittaa ilmalämpöpumppu päälle hetkeksi.

Sisällä Mari pitää paksuja villasukkia ja villapaitaa, hyvin tarkenee.

* Haastateltavan nimi muutettu.

 

Teksti & kuva: Jaana Aartomaa

abl_prenumerera_6x185web

Tilauslomake

 

Tilaa helposti s-postitse info@annonsbladet.fi