Högsåra hyllade hundraåring

Ahild100_IMG_4666

”Ja, må hon leva uti hundrade år!”

– Min värld skulle nog vara fattig utan humor och fantasi! säger Alfhild Ekebom på Högsåra.

Hon fyllde på tisdagen hundra år. Stort kalas kunde man inte hålla, men de fyndiga byborna hittade på ett annat sätt att hylla en av dem som genom åren har varit en stöttepelare i samhället och än idag aktivt bidrar till bygemenskapen. Marthornas uppvaktning i Ekeboms trädgård växte till en utefestlighet där hela byn var representerad, kvinnor, män, barn och hundar!

I samlad, men coronaspridd tropp tågade gratulanterna in i trädgården med banderoll, blåste fanfar och stämde upp ”Ja, må hon leva uti hundrade år!”

– Ja, det är väl dags att skjuta mig nu! replikerade hundraåringen illmarigt och gav prov på den slagfärdiga humor, som är en av hennes specialiteter.

– Vi har inget gevär med oss, hördes det från Högsåraborna.

Den muntra tillställningen präglades av skämt och skoj (man pratade bl.a. om ”diskgrupper” och en av de uppvaktande lovade gå i fängelse ifall någon skulle polisanmäla folksamlingen). Nu hängde man inte läpp för virusets skull; alla till åren komna vill ju inte klassas som bräckliga, potentiella coronaoffer.

Det är ändå inte var dag man får fira en hundraåring, som klarar sig på egen hand, bakar hundra munkar när marthorna ställer till jippon, sjunger som en fågel och är hisnande snabb i repliken.

EKEBOM representerar skärgårdsborna när de är som bäst, smarta, pålitliga vänner och handfasta i det praktiska. Barnfödd i Rosala kom hon första gången till Högsåra som 15-åring och jobbade som piga med en hård matmor. Efter att hon hade gjort ett par vändor till fastlandet och sedan jobbat två år på Örö som hembiträde och i soldathemmet blev Högsåra hennes och Lovisabördige makens hem för resten av livet.

– Redan första gången jag kom hit kände jag på mig att detta är mitt hem. Här har jag rotat mig, här står alla varandra nära och gemenskapen är stark. Men den fina storskogen, som jag tyckte så mycket om, är tyvärr avverkad.

Att de små skärgårdssamhällena, t.ex. Rosala, Hitis och Högsåra har mycket gemensamt hindrar inte att de också skiljer sig åt. I Högsåra har man alltid ägnat särskilt mycken tid åt kulturaktiviteter. Utöver aktivt föreningsliv med bl.a. ordförandeskap i uf och många andra förtroendeposter har det blivit tid till både körsång, folkdans och teater för mångsidigt begåvade Ekebom.

Marthaföreningen är en av de viktiga ingredienserna i hennes liv.

– Den bjuder på samhörighet och goda vänner. Vi är som en enda stor familj. Man kommer sig ut och träffar människor på riktigt, öga mot öga. Det kan ingen elektronik ersätta, säger Ekebom.

Hundraårsdagen till ära hjälpte Ekeboms son emellertid henne att registrera sig på Facebook. Hon är skeptisk, fast hon inte i övrigt är borttappad när det gäller modern teknik.

– Jag har ingen lust att skylta med mig själv inför en massa människor och inte är jag heller intresserad av vad andra visar upp sig med, säger hon, men medger att Fb ger ännu fler möjligheter till kontakter med släkten.

Text/teksti & foto: Ingrid Sandman

Alfhild-Ekebom_IMG_4670

Grattis Alfhild Ekebom 100 år den 12.5.2020