Gynna inhemskt, alltid!

Piia_art

I år kan man nöja sig med lite mindre på julbordet. 

– Less is more, säger Saariston Martta Piia Petäjäjärvi.

Enligt henne är det inte lönt att ställa fram onödigt många smaker på julbordet utan välja just de bästa. Då blir det inte heller så mycket svinn. 

Hon anser att man ska välja de inhemska småföretagarnas produkter så långt det bara är möjligt. Själv får hon utöver god stämning för att hon gynnar småföretagaren också välsmakande produkter. 

Matens pris har stigit med ca 16 % sedan i fjol. Det får en att begrunda vad man har råd till. Saariston Marttas tips är inhemska rotfrukter och kött, exempelvis grisrygg, bog eller kassler i ugnen. På så sätt får man en hel måltid med en och samma elanvändning. Krydda med salt och peppar.

Enligt Petäjäjärvi använder finländarna onödigt mycket ris. Hon rekommenderar att pröva på spelt eller korn. De smakar bra och är garanterat av inhemsk kvalitet. Också lådorna får en lite annan smak om man använder spelt eller korn i stället för ris.

Till julen tillönskar Saariston Martta alla trevlig samvaro, hälsa, kärlek och god mat.

Fler tips: saaristonmartta.fi

Salta tårtsnurror

Av färdig tårtdeg gräddar man små tårtor, snurror utan fyllning. Grädda vackert bruna i 200 grader. Tryck ner tårtan på mitten med en sked. Då tårtorna har svalnat kan man fylla dem med exempelvis gravlax, smetana, rom och örter.

Meeris julstrumpa

Petäjäjärvis newfoundlandshund Meeri är en riktig julhund. Varje år får den en egen julstrumpa från vilken den på morgnarna kan hämta en godsak.

Petäjäjärvi skrattar när hon berättar hur otroligt bra minne Meeri har.

– Första december sade jag bara ”julstrumpan” och Meeri rusade till stället där strumpan har funnits under tidigare år. Varje morgon är Meeri lika entusiastisk över julstrumpan.

 

Text & foto: Jaana Aartomaa, Översättning: Ingrid sandman

Tortut_Piia_art
Meeri_art
abl_prenumerera_6x185web

 

Beställ enkelt per e-post info@annonsbladet.fi