Glada barn på årets Biskopsöläger

1_anunkasan_artikel

Årets duktiga gruppledare. Från vänster Gabriel Lindström, Julia Lindroos, Hermanni Hursti, Elina Haanpää, Ville Paju, Fanny Gustafsson, Harald Jensen, Victor Lindroos, Annina Metsälä. Liggande Ida Lehtivaara och Alexandra Jensen. 

Veckan efter midsommar hölls det traditionella barnlägret på Biskopsö. I år var lägret så populärt att platserna tog slut på några timmar. Lägret är ett samarbete mellan Dalsbruks Sjöscouter och Kimitoöns församling. Temat för i år var ursprungsamerikaner från de stora slätterna, de man tidigare kallade prärieindianer. Lägernamnet Anunkasan betyder den vithövdade örnen på lakota-språk. Lägret är tvåspråkigt och öppet för både ortsbor och sommarvänner. På årets läger fanns 39 barn i åldrarna sju till tolv år. Barnen var delade i sex grupper med namn efter olika stammar; Kiowa, Cheyenne, Crow, Sioux, Blackfoot och Comanche. Som gruppledare fungerade elva ungdomar, medan de vuxna ledarna ansvarade för program och matlagning.

LÄGRET INLEDDES på tisdagen, då lägerbarnen anlände till Biskopsö med förbindelsebåten MS Stella. Under den första lägerdagen sattes tälten upp och barnen fick bekanta sig med lägerområdet. Under en spårning fick grupperna svara på frågor om ursprungsamerikaner och tillverka en tipi i miniatyr. På kvällen ordnades lägerbål i stranden med lägerdop och program av alla lägergrupper.

På onsdagen fick alla barnen tälja och dekorera sina egna spjut med Tina Höglund och Marjut Kytölä. Harri Kemilä byggde en ställning för spjuten tillsammans med alla lägergrupper, medan Annika Qwarfordt-Sahlgren höll smyckesverkstad, där barnen kunde tillverka armband och halsband av pärlor. Den efterlängtade droppbollsturneringen hölls på gräsplanen bakom skolan. Den tuffaste matchen utspelades mellan gruppledarna och de vuxna ledarna. På natten mot torsdagen hölls ett spännande nattäventyr för de äldre barnen. 

Torsdagen inleddes med bågskytte och bergsmålning, medan eftermiddagen gick åt till den årliga orienteringen i Biskopsöskogarna. På kvällen ordnades en stor fest med uppträdanden, sång och dans. Både barn och vuxna hade gjort fina kroppsmålningar till festen, som avslutades med kvällssimning och hamburgare. På fredag, innan hemfärd, var det dags för årets lägerolympiad med bågskytte, spjutkastning, längdhopp och dragkampsturnering mellan alla grupper. 

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202127

DALSBRUKS SJÖSCOUTERS segelbåt Paprica fanns med på lägret och skeppare Jari Lehtivaara såg till att alla intresserade fick följa med ut på en segeltur. Dennis Lehtivaara lärde barnen segla med en mindre segeljolle. De som ville kunde också segla optimistjolle eller paddla med kajak tillsammans med Maria Manelius och Jonas Adolfsson. Lägerveckan var solig och varm, så det blev simning flera gånger om dagen. Hopptornet och rutschbanan var väldigt populära.

Lägermaten tillreddes av Andrea Granroth och Jonna Lappalainen i Biskopsö skolas kök. Torsdagens lunch, korvsoppa, gjorde barnen själva på trangia tillsammans med sina gruppledare.

BISKOPSÖLÄGREN har blivit en tradition, de har ordnats sedan 1980-talet. Många barn har genom åren deltagit i lägren, de flesta deltar många år i rad och blir sedan gärna gruppledare då de blir äldre. Varje år har man ett nytt lägertema och grupperna tävlar om vem som ska vinna årets lägertävling. Grenarna är många och årets tävling var väldigt jämn. Gruppen Comanche blev årets vinnare. 

Då lägerbarnen beger sig hemåt igen med många nya upplevelser och minnen i bagaget, packar ledarna ihop årets läger och börjar planeringen av nästa års läger. Vi ses på Biskopsö nästa sommar igen!

Text & bild: Maria Manelius

2_anunkasan_artikkel

Från Dalsbruk når man lätt många fina destinationer med vattenskoter.

Share this in: