Gamla föremål från TjudaSkola

HundenAbbe

Hunden Abbe visar upp Rakel Sjöbloms stickade sockor.

Lotten Eklund fann sitt intresse för gamla föremål redan som liten, mycket tack vare att hon är uppväxt med sina föräldrar som var intresserade av äldre prylar och kläder. Familjen åkte ofta tillsammans på loppisar, speciellt då de var på väg till hennes mormor och morfar och körde förbi ett omtyckt loppis som fanns på vägen.

Tillsammans med sin man flyttade Lotten Eklund in i gamla Tjuda skolas byggnad och har därefter haft sin egen köp och sälj-affär där. Hon köper alltså både in och säljer vidare intressanta föremål. Det kan vara allt från mattor, möbler, prydnader och inredningsattiraljer till tekstiler och kläder. Mest från hela eller delar av hem, t.ex. från flytt-, städ- eller dödsbon.

Även hennes mamma Rakel Sjöblom har stickat och tillverkat mattor som finns att köpa i affären.

Bland tekstiler finns det bland annat gamla bordsdukar, handdukar, sängkläder med spets, brudklänningar, dopkläder och andra festliga kläder som använts för väldigt många år sedan.

I affären finns alltså väldigt varierande typer av föremål från olika årtionden, somliga föremål kan vara t.o.m flera hundra år gamla. Därför menar hon även att det är viktigt att komma ihåg att behandla varorna med respekt samt att undvika att röra vid föremålen ifall du inte granskar dem i syfte att köpa dem. Gamla föremål tar lätt skada av att bli berörda. Speciellt gammal keramik och porslin tar lätt skada, samt metallföremål såsom nysilverbestick behöver putsas igen efter beröring för att behålla sin glans.

Hon vill även påminna om att då man besöker affären tänka på att stället i första hand är familjens hem där de bor tillsammans med sina tre hundar Abbe, Ida och Pippi. Även två katter och två kaniner hör till familjen. På gården finns också två hästar, rör dig alltså lugnt och sansat.

Hon påpekar att man gärna får besöka stället under öppethållningstiderna och följa ordningsreglerna.

- Folk söker ofta vintage föremål, olika designvaser, gamla bestick och en hel del gamla kläder, berättar Eklund.

Förutom det som finns i affären har hon även ställt upp ett så kallat samvetsloppis nära vägen. Det är ett loppis där du själv värderar föremålen och sköter om att du betalar det varan är värd.

TjudaSkola håller öppet lördagar från 11-14. Samvetsloppiset är öppet alla dagar då vädret tillåter från 11-16.

 

Text och foto: Heidi Lindberg käännös: Ingrid Sandman

Gamla-bestick

Gamla bestick är eftertraktade.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram